Kijev optužuje Rusiju da šalje trupe na istok Ukrajine

Ministarstvo odbrane Ukrajine navodi da Rusija drži ‘kampove za obuku pod rukovodstvom redovnih pripadnika Oružanih snaga Rusije’ i da ‘jača jedinice u blizini linije kontakta’.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je Rusija u posljednjih nekoliko sedmica dovela do 115.000 vojnika na granicu (Reuters)

Ukrajinske vlasti optužile su Moskvu da šalje tenkove i snajpere na liniju kontakta u istočnoj Ukrajini kako bi “isprovocirala uzvratnu vatru”.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je u saopćenju navelo da Rusija drži “kampove za obuku pod rukovodstvom redovnih pripadnika Oružanih snaga Rusije” i da “jača jedinice u blizini linije kontakta s dodatnim samohodnim artiljerijskim vozilima kalibra 122 milimetra, tenkovima i borbenim vozilima pješadije”, povećavajući i broj snajperskih timova na tom području, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Videosastanak Bidena i Putina

Ministarstvo odbrane je objavilo saopćenje samo nekoliko sati uoči očekivanog videorazgovora između predsjednika SAD-a Joe Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina, tokom kojeg će dvojica lidera razgovarati o tenzijama oko Ukrajine.

Američki dužnosnici rekli su da će Biden na virtualnom sastanku zaprijetiti Putinu do sada najstrožim ekonomskim sankcijama Rusiji ako izvrši invaziju na Ukrajinu,

Izvor: Agencije