Izrael odgađa plan za daljnju izgradnju naselja u istočnom Jerusalemu

Prijedlog koji predviđa izgradnju do 9.000 domova za jevrejske naseljenike, dobio je preliminarno odobrenje prošlog mjeseca.

Na mjestu gdje Izraelci planiraju graditi naselje u istočnom Jerusalemu nekada je bio aerodrom poznat kao Atarot (EPA)

Izraelski državni odbor za planiranje odgodio je davanje daljeg odobrenja za veliki projekat naseljavanja u istočnom Jerusalemu koji je izazvao zabrinutost SAD i Palestine.

Prijedlog koji predviđa izgradnju do 9.000 domova za jevrejske naseljenike, što je potez kojim bi se trajno uspostavilo još više okupirane zemlje Zapadne obale unutar izraelskih općinskih granica za Jerusalem, dobio je preliminarno odobrenje prošlog mjeseca.

Odbor za planiranje i izgradnju okruga Jerusalema sada je odlučio da ipak ne odobri gradnju, navodeći potrebu za studijom životne sredine. Nije dat vremenski okvir za dalju diskusiju, prenosi Fena.

Šansa za mir

Kritičari tvrde da bi predložena izgradnja između istočnog Jerusalema i palestinskog grada Ramale na Zapadnoj obali dodatno pomračila palestinske nade za buduću državu.

“Nadamo se da će vlada iskoristiti vrijeme da preispita štetu koju plan ima za šansu za mir, razvoj Jerusalema i odnose Izraela sa Sjedinjenim Američkim Državama”, rekla je izraelska organizacija Peace Now, koja prati i protivi se jevrejskom naselju okupiranom zemljištu.

Na tom mjestu je nekada bio aerodrom, poznat kao Atarot. Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je plan naselja kao pokušaj da se finalizira “odvajanje Jerusalema od naše periferne palestinske oblasti”.

Izvor: Agencije