EMA podržava miješanje vakcina protiv COVID-19

Korištenje različitih vrsta vakcina zajedno, poznato kao heterologna vakcinacija, može pružiti zaštitu od COVID-19, saopćila je Evropska agencija za lijekove.

Strategija kombinovanja mogla bi dati nacijama više mogućnosti u kampanjama vakcinacije, navodi EMA (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) podržala je miješanje različitih vrsta vakcina u osnovnoj i booster vakcinaciji u borbi protiv korona virusa.

Iz EMA-e je saopćeno da korištenje različitih vrsta vakcina zajedno, poznato kao heterologna vakcinacija, može pružiti zaštitu od COVID-19, prenosi Anadolija.

Objava je uslijedila u trenutku kada se veći dio Evrope suočava s rastućim stopama zaraze i broja hospitalizacija, kao i zabrinutosti zbog nove varijante korona virusa, omikron.

Bolji imunološki odgovor

EMA je s Evropskim centrom za kontrolu bolesti saopćila da bi strategija kombinovanja mogla dati nacijama više mogućnosti u kampanjama vakcinacije.

“Do sada dostupni dokazi s različitim vrstama odobrenih vakcina pokazuju da se heterologna booster doza čini kao jednako dobra ili bolja u smislu imunoloških odgovora od homologne dodatne doze”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije