Biden razgovarao s evropskim liderima o ruskim snagama na granici s Ukrajinom

SAD, Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija složili su se da gomilanje ruskih oružanih snaga na granici s Ukrajinom i sve oštrija retorika Rusije izazivaju zabrinutost.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin imat će virtuelni sastanak o Ukrajini u utorak (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je telefonom sa čelnicima Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije o zabrinutosti koju svi dijele zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom, objavila je Bijela kuća.

Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel, italijanski premijer Mario Draghi i britanski premijer Boris Johnson naglasili su da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, stoji u saopćenju Bijele kuće, prenosi Hina.

Složili su se da gomilanje ruskih oružanih snaga na granici s Ukrajinom i sve oštrija retorika Rusije izazivaju zabrinutost, navodi se.

Učešće NATO-a i EU

Pozvali su Rusiju da ublaži napetosti i zaključili da je jedino rješenje sukoba u Donbasu diplomatija, kroz provedbu Sporazuma iz Minska.

Najavili su nastavak konsultacija o “koordiniranom i sveobuhvatnom pristupu” tom problemu, u kojima će sudjelovati i saveznici u NATO-u i partneri u EU, poručila je Bijela kuća.

Američki ministar vanjskih poslova Anthony Blinken razgovarao je u ponedjeljak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, potvrdivši “nepokolebljivu podršku” Washingtona suverenitetu Ukrajine koja je suočena s “ruskom agresijom”, saopćio je State Department.

“Dvojica dužnosnika složila su se da sukob u Donbasu treba riješiti mirnim, diplomatskim putem i da suverenitet Ukrajine mora biti obnovljen u cijelosti na njenim međunarodno priznatim granicama, uključujući Krim”, izvijestio je State Department.

Sastanak Bidena i Putina

Blinken je s ukrajinskim predsjednikom razgovarao uoči sastanka predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin pokušat će prevladati veliko uzajamno nepovjerenje na virtuelnom sastanku u utorak.

Ukrajina je optužila Rusiju da gomila desetke hiljade vojnika uz granicu u pripremi za moguću vojnu ofanzivu velikih razmjera.

Kremlj opovrgava optužbe i tvrdi da premješta snage po svom teritoriju isključivo u odbrambene svrhe. Poručuju i da bi potencijalno razmještanje NATO-ovih projektila u Ukrajini smatrali prekoračenjem ‘crvene linije’.

Izvor: Agencije