Biden pozvao Putina na deeskalaciju tenzija s Ukrajinom

Biden i Putin razgovarali su i o američko-ruskom dijalogu, te zajedničkom radu na regionalnim pitanjima kao što je Iran.

Sastanak Bidena i Putina održan u svjetlu bojazni od ruskog napada na Ukrajinu (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden tokom virtuelnog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izrazio je zabrinutost zbog napetosti u odnosima Rusije i Ukrajne.

Istakao je će SAD i saveznici reagovati snažnim ekonomskim sankcijama i drugim mjerama ukoliko dođe do eskalacije sukoba s Ukrajinom.

Biden je ponovio da SAD daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, te pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatskim pregovorima.

Savjetnik predsjednika Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, kako javlja Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić, naknadno je rekao kako je predsjednik Biden ostim što je zastupao teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine nije se obvezao ni na kakve ustupke koje traži ruska strana, a to je blokiranje ulaska Ukrajine u NATO te slanje vojne pomoći zemljama u ruskom susjedstvu.

Ako Rusija upadne u Ukrajinu Amerika sa saveznicima ima na raspolaganju vrlo snažne sankcije, ali i slanje vojne pomoći zemljama iz NATO saveza poput Poljske, Rumunjske i Baltičkih zemalja. Ako doje do ruskog upada u Ukrajinu moramo nešto dodatno učiniti kako bi se saveznici osjetili sigurnijima, a to se odnosi na slanje vojne opreme uz uobičajeno rotiranje američkih vojnih snaga u tim zemljama. Još ne vjerujemo da je Putin donio odluku hoće li napasti Ukrajinu, kažu u Bijeloj kući.

Ima drugi put – diplomacija – rekao je Sullivan. To smo učinili u Hladnom ratu, poslije hladnog rata, nema razloga da sada isto ne učinimo. Bolje deeskalacija nego eskalacija.

Predsjednik Biden pozdravlja izravan razgovor s Putinom, brifirat će čelnike Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italija o razgovoru, a u četvrtak treba razgovarati i s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim

Američki izvori kažu da se predsjednik Putin složio s tim da timovi, američki i ruski, dalje nastave raditi, uz koordinaciju s evropskim partnerima, izvjestio je još Al Jazeerin Puljić.

Jake Sullivan je naglasio da su dvojica predsjednika imala dobar razgovor o Iranu i da se zajednički radi na tom problem: ”Nastavit ćemo zajedno raditi na tome da Iran nikad ne dobije nuklearno oruzje”, kazao je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Prema ruskim izvorima  predsjednik Vladimir Putin predložio je predsjedniku Bidenu da Moskva i Washington ukinu sve restrikcije vezane uz osoblje u ambasadama.

Kremlj je opisao razgovor kao dobar iskren, a ruski je predsjednik, navodno, zatrazio da Washington osigura jamstva da NATO savez neće nastaviti ekspanziju dalje na istok Europe. Riječ je pravnim jamstvima uz prestanak razmještanja ofenzivnog oružja u zemljama koje su ruski susjedi.

Razgovor američkog i ruskog predsjednika završio je u utorak nešto poslije 18 sati po srednjoevropskom vremenu, i trajao je oko dva sata.

Sastanak je održan u svjetlu bojazni od ruskog napada na Ukrajinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije