Rusija pojačala vojnu bazu u Tadžikistanu sa 30 tenkova

Ruske snage su uvježbavale odvraćanje neprijateljskih zračnih napada na vojna postrojenja korištenjem svojih sistema proturaketne odbrane R S-300PS.

Baza u bivšoj sovjetskoj republici Tadžikistanu najveća je ruska vojna baza van granica zemlje (EPA)

Rusija je objavila da će ojačati svoju vojnu bazu u Tadžikistanu sa 30 novih tenkova i da su njene snage iz te baze izvele vježbe sistema protuzračne zaštite, naglašavajući zabrinutost Moskve previranjima u Afganistanu.

Mogućnost da se pobunjenici iz Afganistana infiltriraju u Tadžikistan i druge bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji predmet je zabrinutosti za Moskvu, koja smatra tu regiju defanzivnom tampon zonom prema prijetnjama sa juga, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Ruske snage su uvježbavale odvraćanje neprijateljskih zračnih napada na vojna postrojenja korištenjem svojih sistema proturaketne odbrane R S-300PS, javila je agencija Interfax, pozivajući se na Ministarstvo odbrane.

Najveća vojna baza van granica zemlje

Baza u bivšoj sovjetskoj republici Tadžikistanu, najveća ruska vojna baza van granica zemlje, izvela je vježbe sa deset raketnih lansera protiv zračnih meta tokom manevara, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Kontingent naprednih tenkova T-72B3M s poboljšanim borbenim krakteristikama stići će u ponedjeljak kako bi ojačao 201. rusku vojnu bazu u Tadžikistanu, navodi Ministarstvo odbrane u saopćenju.

Rusija je održala vojne vježbe sa saveznicima u blizini tadžikistansko-afganistanske granice u oktobru, nakon što su Sjedinjene Američke Države i njihove saveznice povukle vojnike iz Afganistana kad su talibani preuzeli vladavinu.

Izvor: Agencije