Migranti se bore da prežive ispod mosta u Parizu

Oko 200 migranata iz Malija, Burkine Faso, Sijera Leonea, Etiopije, Alžira i Maroka čeka dan kada će njihovi zahtjevi za skloništem biti prihvaćeni.

Grupa migranata nedjeljama se bori da preživi hladno vrijeme u tunelu ispod mosta u glavnom gradu Francuske Parizu (Anadolija)

Grupa migranata nedjeljama se bori da preživi hladno vrijeme u tunelu ispod mosta u glavnom gradu Francuske Parizu, javlja Anadolija.

Oko 200 migranata iz Malija, Burkine Faso, Sijera Leonea, Etiopije, Alžira i Maroka čeka dan kada će njihovi zahtjevi za skloništem biti prihvaćeni.

Linon, porijeklom iz Konga, je izjavila da od 10. novembra živi na ulici sa svojim 12-godišnjim sinom koji je operisan. Prema njenim riječima, hladnoća je negativno utjecala na ozdravljenje njenog djeteta.

Istakla je da je uznemirena, naročito jer ju je sin pitao hoće li Božić proslaviti u šatoru.

Pomoć za migrante

Preko grupa na društvenim mrežama, stanovnici Pre-Saint-Gervaisa i Pantina, koji se nalaze u blizini tunela, svakodnevno obezbjeđuju obroke i odjeću, rukavice, čizme i kapute za migrante.

Agathe Cemin, koja živi u blizini s četveromjesečnom bebom, donosi pomoć migrantima ispod mosta. Prema njenim riječima, ljudi posljednjih mjeseci žive u šatorima u tunelu, a njihov broj povećava se dolaskom zime.

Naglasila je da pokušavaju upozoriti nadležne na situaciju u tunelu, navodeći da sami ne mogu učiniti više.

Više od 300 osoba, uključujući stanovnike ovog područja i članove humanitarnih organizacija, marširali su do 19. pariskog okruga 28. novembra da bi podsjetili vlasti na njihove odgovornosti i situaciju u kojoj se nalaze migranti koji su se morali skloniti ispod mosta.

Izvor: Agencije