Naučnici iz SAD-a: Omikron preuzeo dio običnog virusa?

Nova mutacija se pojavila vjerovatno kod osobe inficirane sa oba patogena, navodi istraživač sa Univerziteta Cambridge.

Omikron sada djeluje 'više ljudski', što mu može pomoći da izbjegne imunološki sistem, tvrdi istraživač (EPA)

Nova varijanta korona virusa omikron vjerovatno je dobila jednu mutaciju tako što je preuzela dio genetskog materijala drugog virusa, vjeruje se onog koji izaziva običnu prehladu, i taj virus je prisutan u istim zaraženim ćelijama, saopštili su američki istraživači.

Ova genetska sekvenca nije primećena ni u jednoj od ranijih varijanti korona virusa, ali je prisutna u mnogim drugim virusima, pa i onima koji izazivaju običnu prehladu, kao i u ljudskom genomu, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Preuzimanjem novog dijela, omikron sada djeluje ‘više ljudski’, što mu može pomoći da izbjegne imunološki sistem”, izjavio je Venky Soundararajan sa Univerziteta Cambridge u američkoj državi Massachusetts.

Korona virus preuzeo sekvencu drugog virusa

To bi moglo značiti da se virus lakše prenosi, dok izaziva blažu ili asimtomatsku sliku kod pacijenta.

Naučnici još ne znaju da li je omikron zarazniji od ostalih varijanti, da li je opasniji u odnosu na prethodnike i da li će nadvladati nad dominantnim delta sojem.

Nova mutacija se pojavila vjerovatno kod osobe inficirane sa oba patogena (običan virus i korona), kada je korona virus preuzeo genetsku sekvencu drugog virusa, dodao je Soundararajan u studiji, koja još nije prošla recenziju.

Ista genetska sekvenca se pojavljuje mnogo puta u korona virusima koji izazivaju obične prehlade, poput HCov-229E, kao i u HIV-u, koji izaziva sidu, dodao je istraživač sa Cambridgea.

Izvor: Agencije