Najmanje 13 mrtvih u erupciji vulkana u Indoneziji

Semeru, najviša planina na otoku Java, izbacila je velike količine plinova, pare i pepela koji su prekrili obližnja sela, što je natjeralo ljude u paničan bijeg.

BNPB je objavio i da je najmanje 35 osoba hospitalizirano (EPA)

Broj poginulih nakon erupcije vulkana Semeru na indonezijskom otoku Javi porastao je na 13, dok je deset ljudi zarobljenih nakon erupcije uspješno evakuirano, izvijestila je državna agencija za ublažavanje katastrofa (BNPB).

Semeru, najviša planina na otoku Java, izbacila je u subotu velike količine plinova, pare i pepela koji su prekrili obližnja sela u pokrajini Istočna Java, što je natjeralo ljude u paničan bijeg, piše Reuters.

Dužnosnik BNPB-a Abdul Muhari izvijestio je da su od 13 poginulih osoba njih dvije identificirane. Nadalje, 98 je osoba ozlijeđeno, uključujući dvije trudnice, dok ih je ukupno 902 evakuirano.

BNPB je objavio i da je najmanje 35 osoba hospitalizirano, dok je zamjenik čelnika okruga Lumajang Indah Masdar rekao da je 41 osoba zadobila opekline.

Pacifički vatreni prsten

Semeru, najveći na Javi, jedan je od gotovo 130 aktivnih vulkana u Indoneziji, a eruptirao je i u januaru, no bez žrtava.

Indonezija se nalazi na “pacifičkom vatrenom prstenu”, seizmički visoko aktivnoj zoni, gdje se susreću različite ploče u Zemljinoj kori i stvaraju veliki broj potresa i vulkana.

Odvojeno, potres magnitude šest pogodio je u nedjelju područje kod indonezijskog otoka Halmahera, priopćio je Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Halmahera se nalazi oko dvije hiljade kilometara sjeveroistočno od Semerua.

Izvor: Agencije