CNN otpustio brata bivšeg guvernera Andrewa Cuoma

Ustanovljeno je da je voditelj Chris Cuomo pomagao bratu dok se borio protiv optužbi za seksualno uznemiravanje.

Chris Cuomo je obećao da će kontaktirati druge medije kako bi pokušao saznati za optužbe (Reuters)

CNN je otpustio voditelja Chrisa Cuoma zbog pomoći bratu, bivšem guverneru New Yorka Andrewu Cuomu, dok se borio protiv optužbi za seksualno uznemiravanje žena koje su bile zaposlene kod njega.

Odluka je donijeta nakon što je CNN rekao da su se pojavile dodatne informacije o stepenu umiješanosti Chrisa Cuoma u odbranu starijeg brata.

Andrew Cuomo je podnio ostavku u avgustu nakon što su tužioci rekli da je maltretirao osoblje, prenosi Tanjug, pozivajući se na američke medije.

Chris Cuomo je rekao u izjavi da je razočaran i da ovo nije način “na koji bi želio da se njegovo vrijeme na CNN-u završi”.

Radio je za tu mrežu od 2013. i postao je jedan od najprepoznatljivijih voditelja vijesti, a nedavno je vodio CNN-ovo izvještavanje o američkim predsjedničkim izborima 2020. godine.

U saopštenju CNN-a se navodi da je “ugledna advokatska firma” angažovana da istraži napore Chrisa Cuoma da pomogne svom bratu političaru u borbi protiv optužbi za seksualno uznemiravanje.

Ali dok se ta revizija odvijala, “nove informacije su izašle na vidjelo” koje su dovele do toga da je mreža raskinula njegov ugovor.

CNN je u utorak već suspendovao Cuoma nakon što je otkriven obim njegovih nastojanja iza kulisa da pomogne u skandalu.

Želio veću ulogu u odbrani brata

U to vrijeme, iz mreže su rekli da, iako su “cijenili jedinstvenu poziciju u kojoj se našao Chris Cuomo i razumjeli njegovu potrebu da porodicu stavi na prvo mjesto, a posao na drugo”, savjet koji je dao svom bratu predstavlja kršenje novinarske etike.

Dokumenti koje je u ponedeljak objavila državna tužiteljka New Yorka pokazuju da je mlađi Cuomo kontinuirano vršio pritisak na guvernerov štab da mu dozvoli da igra veću ulogu u odbrani svog brata.

On je takođe obećao da će kontaktirati druge američke medije kako bi pokušao saznati za druge optužbe koje dolaze.

Smjena voditelja pokrenuće ozbiljna pitanja o novinarskim standardima u SAD-u.

Dopisnik CNN-a Brian Stelter rekao je da “gledaoci moraju biti u mogućnosti da vjeruju onome što čuju na televiziji kada se pokriva osjetljiva priča, čak i ako se radi o članu porodice kolege”.

Porodica Cuomo je dugo bila jedna od najdominantnijih dinastija u američkoj politici.

Andrew Cuomo je izabran u tri uzastopna mandata za guvernera New Yorka, a njihov otac Mario je vodio državu više od decenije između 1983. i 1994. godine.

Prije ostavke u oktobru, Andrew Cuomo bio je vodeća politička ličnost, prije nego što je državni tužilac nakon istrage zaključio da je seksualno uznemiravao 11 žena koje su radile za njega.

Izvor: Agencije