Osujećen pokušaj bombaškog napada na Erdoganovom skupu

Ispod policijskog vozila koje je trebalo osiguravati skup u Sirtu pronađena je eksplozivna naprava.

Recep Tayyip Erdogan bio je u Sirtu na skupu podrške (Anadolija)

U distriktu Nusaybin, u turskom gradu Mardinu, danas je uspješno deaktiviran eksploziv postavljen ispod vozila turskog policajaca.

Naknadno je utvrđeno da je policajac trebao osiguravati skup u Siirtu, na kojem se danas obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

Ručno izrađena eksplozivna naprava postavljena je ispod parkiranog automobila policijskog službenika u Odjelu interventne policije u Nusaybinu, u Mardinu.

Nakon što je eksploziv otkriven, na mjesto događaja upućeni su stručnjaci za uklanjanje bombi. Timovi su kontrolisano uništili eksploziv.

Timovi za uviđaj na mjestu zločina skenirali su napravu i vozilo, te uzeli otiske prstiju zbog potrage za osumnjičenima. Za osobama koje su postavile eksploziv aktivno se traga.

Bomba pod vozilom policajca

Doznaje se da je policajac, pod čiji automobil je postavljen eksploziv, bio dio tima koji je trebao biti poslan kao pojačanje za osiguravanje programa predsjednika Erdogana, koji je danas održan u Siirtu, na jugoistoku Turske.

Utvrđeno je da je policijski službenik napustio mjesto boravka, krenuo po svog kolegu koji je također trebao na zadatak izvan grada, a upravo njegov kolega je primijetio da se ispod vozila nalazi sumnjiv predmet.

“Željeli su sabotirati skup predsjednika Erdogana u Siirtu. Ima onih koji pokušavaju uništiti mirno okruženje“, rekao je potpredsjednik AK partije Hamza Dag, piše Hurriyet.

“Naprava je bila na vozilu policajca u Mardinu i plan je bio da detonira kada on dođe u Siirt. Nije bilo informacija o tome dok skup nije završio“, dodao je, napominjući da policija nije željela ranije objavljivati vijest da ne bi izazvala paniku.

Neki policajci iz Odjela interventne policije u Mardinu bili su raspoređeni za Erdoganovu posjetu Siirtu, naveo je TRT Haber.

Izvor: Agencije