Putin građanima: Odlučno sam branio ruske interese

Vladimir Putin je govor održao dan nakon telefonskog razgovora sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom, u kontekstu velikih napetosti u vezi Ukrajine.

Branio sam sigurnost naše zemlje i naših građana, rekao je Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u novogodišnjem obraćanju građanima da je u 2021. godini “odlučno” branio ruske interese.

“Odlučno smo i ustrajno branili naše nacionalne interese, sigurnost naše zemlje i naših građana”, rekao je Putin u tradicionalnom govoru koji ruska televizija prenosi svake godine 31. decembra.

Rusija se proteže kroz 11 vremenskih zona i najistočniji dijelovi zemlje već su proslavili Novu godinu, puno prije Moskve.

Putin je govor održao dan nakon telefonskog razgovora sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom, u kontekstu velikih napetosti u vezi Ukrajine.

Kijev i zapadne zemlje optužuju Rusiju da je nagomilala velike vojne snage u blizini ukrajinske granice planirajući invaziju, što Moskva poriče.

‘COVID-19 stajao života desetke hiljada ljudi’

Biden je u razgovoru u četvrtak zaprijetio Putinu velikim sankcijama u slučaju napada, što bi, kako je odgovorio Kremlj, bila “velika pogreška”.

Ruski predsjednik, na vlasti od 1999. godine, također je govorio o pandemiji s obzirom na to da je Rusija jedna od najteže pogođenih zemalja na svijetu, a vakcinacija sporo napreduje.

“Ta podmukla bolest stajala je života desetke hiljada ljudi”, rekao je, dodajući da je “glavni cilj” njegove vlade u idućoj godini “poboljšati dobrobit i kvalitetu života stanovništva”, prenijela je Hina.

Ruska agencija za statistiku Rosstat objavila je u četvrtak da je u novembru prijavljeno više od 87.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om 19, što je nacionalni rekord.

Pandemija je u Rusiji, po Rosstatu, do sada odnijela više od 600.000 ljudskih života, gotovo dvostruko više od službenog vladinog bilansa.

Izvor: Agencije