Pandemijska ograničenja prepolovila broj žrtava zračnih nesreća

Raspoloživi podaci ukazuju na 168 smrtnih slučajeva u zračnim nesrećama u 2021, što je gotovo upola manja brojka nego u 2020. i 505 žrtava ispod prosjeka u posljednjih 25 godina.

Najteža nesreća ove godine bio je pad Boeinga 737-500 iznad Indonezije, u kojem su poginule 62 osobe (EPA)

Pad globalnog zračnog prometa zbog pandemije korona virusa nastavljen je i u godini na izmaku, što je rezultiralo gotovo upola manjim brojem žrtava zračnih nesreća, pokazuju podaci centra za istraživanje nesreća JACDES.

“Raspoloživi podaci pokazuju 168 smrtnih slučajeva u 2021. godini, što je gotovo upola manja brojka nego u 2020. i 505 ispod prosjeka u posljednjih 25 godina”, rekao je Jan-Arwed-Richter iz hamburškog Jet Airliner Crash Centra za evaluaciju podataka (JACDEC), prenosi Hina.

Prema analizi koju je JACDEC pripremio za izdanje aviočasopisa Aero International za februar, a dpa je dobio na uvid, 30 komercijalnih aviona uništeno je ili nepopravljivo oštećeno u zračnim nesrećama širom svijeta.

Istraživači su izbrojali ukupno 671 nesreću i incident širom svijeta, u kojima su uglavnom sudjelovali manji propelerski avioni ili su se dogodile na teretnim, testnim i specijalnim letovima.

Samo u SAD-u zabilježene su četiri velike nesreće, ali bez ljudskih žrtava.

Najveća nesreća iznad Indonezije

JACDEC kao najtežu navodi nesreću Boeinga 737-500 iznad Indonezije, u kojoj su 9. januaru poginule 62 osobe. Uzrok nesreće još se istražuje.

Prema Međunarodnoj udruzi zračnih prevoznika (IATA-i), kompanije su ove godine prevezle 2,3 milijarde putnika, a procjenjuje se da će zbog pada zračnog prometa u pandemiji izgubiti do 51,8 milijardi dolara prihoda.

U idućoj godini prevoznici bi po procjenama IATA-e trebali prevesti 3,4 milijarde putnika, što bi bilo otprilike na razini 2014. godine. Neposredno prije pandemije broj putnika u zračnom prometu dosegnuo je 4,5 milijardi.

Ured za zračne nesreće JACDEC već gotovo tri desetljeća registrira i analizira nesreće i ozbiljne incidente u civilnoj avijaciji, napominje dpa.

Izvor: Agencije