Koalicija protiv ISIL-a završila borbenu misiju i napustila Irak

Irak je objavio da je koalicija predvođena Amerikancima, koja se borila protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, završila borbenu misiju i napustila zemlju.

Koalicija protiv ISIL-a je potvrdila da je njena borbena misija u Iraku završila te će od sada pomagati savjetovanjem iračkoj vojsci i pešmergama (EPA)

Irak je u petak objavio da je koalicija predvođena Amerikancima, koja se borila protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, završila borbenu misiju i napustila zemlju.

“Misija koalicije sada je ograničena na savjetovanje i podršku kako proizlazi iz dokumenta Strateški dijalog”, objavila je iračka vlada, prenosi Hina.

Više nema stranih borbenih jedinica u Iraku, dodaje se.

Ranije ove godine Irak i Sjedinjene Američke Države dogovorili su se da koalicijske snage više neće obavljati borbenu zadatke.

Savjetnička uloga

I koalicija protiv ISIL-a u petak je potvrdila da je njena borbena misija u Iraku završila te će od sada pomagati savjetovanjem iračkoj vojsci i pešmergama, kako se nazivaju sigurnosne snage autonomne iračke pokrajine Kurdistan.

“S okončanjem naše borbene uloge, ponosno ćemo obavljati misiju #AdviseAssistEnable (#SavjetovatiPomagatiOmogućiti) za Iračke sigurnosne snage (ISF, Iraqi Security Forces) te pešmerge kao pozvani gosti u Iraku”, objavila je koalicija na Twitteru.

Savez za borbu protiv ISIL-a utemeljen je pošto je ta oružana grupa osvojila velike dijelove sjevernog Iraka i susjedne Sirije proglasivši halifat.

U međuvremenu je ISIL izgubio osvojeni teritorij no još je aktivan izvodeći napade na prostoru obiju država. Irak je u decembru 2017. proglasio pobjedu na ISIL-om.

Izvor: Agencije