Tesla povlači gotovo pola miliona automobila zbog sigurnosnih problema

Ukupna je brojka vozila koja će kompanija povući gotovo izjednačena s brojem isporučenih automobila u prošloj godini.

U Tesli su rekli da im nije poznato da su ti problemi već prouzrokovali sudar, ozljede ili smrt, navodi regulator (EPA)

Američki proizvođač električnih automobila Tesla povući će 475 hiljada vozila Modela 3 i Modela S kako bi riješio probleme sa retrovizorskom kamerom i haubom koji povećavaju rizik sudara, saopćio je američki regulator.

Tesla će zbog problema sa zadnjom kamerom povući 356.309 vozila Modela 3, proizvedenih između 2017. i  2020. godine, te 119.009 vozila Modela S zbog problema s haubom, prenijeli su Reuters i Hina.

Kod Modela 3 utvrđena je mogućnost oštećenja kabela retrovizorske kamere pri otvaranju i zatvaranju prtljažnika, što može blokirati prikaz ceste i dovesti do sudara, naveo je američki regulator za sigurnost na cesti.

Model S ima pak problema s pričvršćivanjem haube, koji bi mogli dovesti do njenog otvaranja i blokade vjetrobranskog stakla i također uključuju rizik sudara, dodaje NHTSA.

U Tesli su rekli da im nije poznato da su ti problemi već prouzrokovali sudar, ozljede ili smrt, navodi regulator.

Tesla bez komentara

Ukupna je brojka vozila koja će kompanija povući gotovo izjednačena s brojem isporučenih automobila u prošloj godini. U Tesli nisu bili dostupni za komentar informacije o povlačenju vozila.

Regulator je nedavno najavio istragu 580 hiljada Teslinih vozila zbog odluke kompanije da omogući prikazivanje video-igrica dok je vozilo u pokretu. Tesla je naknadno pristao blokirati tu opciju, dodaje regulator.

U avgustu NHTSA je pokrenuo službenu istragu o sigurosnosti Teslinog sistema podrške u vožnji Autopilot nakon niza sudara.

U februaru kompanija je pristala povući 135 hiljada vozila s ekranima baziranim na tehnologiji touch-screena koji su također uključivali rizik sudara.

Izvor: Agencije