Iran lansirao raketu sa nosačem satelita

Nijedan iranski medij, ipak, nije odmah javio da li je ijedan od objekata lansiranih u svemir ušao u orbitu.

U izvještaju državne televizije, kao i poluzvaničnih novinskih agencija, ne navodi se kada je lansiranje obavljeno niti kakve su naprave poslane u svemir (AP)

Iran je saopćio u četvrtak kako je lansirao raketu s nosačem satelita koji je prenosio tri naprave u svemir, iako je ostalo nejasno da li je bilo koji od od tih objekata ušao u orbitu oko Zemlje, prenosi agencija Fena pozivajući se na AP.

U izvještaju državne televizije, kao i poluzvaničnih novinskih agencija, ne navodi se kada je lansiranje obavljeno niti kakve su naprave poslane u svemir. Lansiranje je, ipak obavljeno u vrijeme aktuelnih pregovora u Beču o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma. Ranija lansiranja izazvala su američke kritike, dodaju agencije.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Irana Ahmad Hosseini identificirao je raketu kao Simorgh ili „Phoenix“, te naveo kako su naprave poslane do 470 kilometara udaljenosti.

Uspješno lansiranje Garde

Mediji su naveli izjavu Hosseinija da je „nastup svemirskog centra i nastup satelitskog nosača obavljen na primjeren način“.

Nijedan iranski medij, ipak, nije odmah javio da li je ijedan od objekata lansiranih u svemir ušao u orbitu. Iran je pretrpio niz grešaka u svom svemirskom programu u nedavnim lansiranjima satelita.

Iranski državni mediji nedavno su objavili listu predstojećih planiranih lansiranja satelita u okviru civilnog svemirskog programa Islamske Republike. Iranska Revolucionarna garda provodi vlastiti paralelni program u okviru koga je uspješno lansirala satelit u orbitu u prošloj godini, prenosi AP.

Izvor: Agencije