UN: ISIL počinio ratne zločine u iračkom zatvoru

U zatvoru u Mosulu u junu 2014. sistematski je ubijeno najmanje 1.000 zatvorenika.

Njemački sud je zbog zločina ISIL-a krajem novembra osudio na doživotnu kaznu zatvora 29-godišnjeg Iračana (EPA)

Šef tima Ujedinjenih naroda (UN) koji istražuje zločine u Iraku Christian Ritscher rekao je da su ekstremisti naoružne skupine Islamska država (ISIL) počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u zatvoru u Mosulu u junu 2014. gdje je sistematski ubijeno najmanje 1.000 muslimanskih zatvorenika.

Dokazi prikupljeni iz masovnih grobnica koje sadrže posmrtne ostatke žrtava pogubljenja izvršenih u centralnom zatvoru Badush i od preživjelih pokazuju detaljne pripreme za napad od strane visokih pripadnika Islamske države koji je izvršen 10. juna te godine rano ujutru, rekao je Ritscher u Vijeću sigurnosti UN-a, piše AP a prenosi Beta.

“Zarobljeni su odvođeni na lokacije u blizini zatvora, razdvojeni na osnovu vjere i ponižavani. Najmanje 1.000 pretežno šiitskih zatvorenika je ubijeno”, rekao je on.

Ritscher je rekao da su istražitelji analizom digitalnih, dokumentarnih i forenzičkih dokaza, uključujući dokumente skupine Islamska država, identifikovali brojne članove „ekstremističke grupe, poznate i kao IS ili ISIL, koji su odgovorni za zločine“.

Zločini u zatvoru Badush

Kao rezultat istrage, rekao je da je Istražni tim UN-a zaključio da je ISIL počinio “zločine protiv čovječnosti ubistava, istrebljenja, mučenja, prisilnih nestanaka, progona i drugih nehumanih dijela” u zatvoru Badush kao i ”ratne zločine nasumično ubijanje, mučenje, nehumano postupanje i narušavanje ličnog dostojanstva”.

Borci skupine Islamska država zauzeli su iračke gradove i proglasili samozvani halifat na velikom dijelu teritorije u Siriji i Iraku 2014. Grupa je zvanično poražena u Iraku 2017, ali njene takozvane spavajuće ćelije nastavile su sa napadima.

U maju je Ritscherov prethodnik Karim Khan rekao Vijeću sigurnosti da su istražitelji pronašli „jasne i ubjedljive dokaze“ da su ekstremisti Islamske države počinili genocid nad jezidskom manjinom 2014. On je također rekao da je militantna grupa uspješno razvila hemijsko oružje.

Ritscher je pozdravio presudu regionalnog suda u Frankfurtu izrečenu prije dva dana pripadniku ISIL-a za genocid i ratni zločin.

Njemački sud u utorak je osudio na doživotnu kaznu zatvora 29-godišnjeg Iračana.

 

Izvor: Agencije