Friedman: Posljedice povlačenja iz sporazuma s Iranom katastrofalne za SAD i Izrael

Nezavisni nuklearni stručnjaci procjenjuju da Iran nuklearnu bombu može napraviti u manje od tri sedmice.

Friedman: Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom je najgluplja i najnepromišljenija odluka o nacionalnoj sigurnosti u periodu nakon Hladnog rata (Al Jazeera)

Kolumnista The New York Timesa Thomas Friedman opisao je odluku koju je 2018. godine donio bivši američki predsjednik Donald Trump o otkazivanju nuklearnog sporazum postignutog s Iranom 2015. kao jednu od najglupljih i najnepromišljenijih američkih odluka o nacionalnoj sigurnosti u periodu nakon Hladnog rata.

U članku u The New York Timesu, Friedman je rekao da je odluka na koju su podsticali Mike Pompeo, Trumpov državni sekretar, i tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu imala katastrofalne rezultate za Sjedinjene Američke Države (SAD) i Izrael.

Istakao je da je bivši izraelski ministar odbrane Moshe Ya'alon, koji se protivio nuklearnom sporazumu kada je potpisan, na prošlosedmičnoj konferenciji za novinare rekao da “koliko god taj dogovor bio loš, Trumpova odluka da se povuče iz njega, uz Netanyahuovo ohrabrenje, bila je još gora”. Ya'alon je opisao povlačenje kao najveću grešku u politici vezanoj za Iran u protekloj deceniji.

Gadi Eisenkot, načelnik generalštaba izraelskih snaga u vrijeme kada se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, također je izrazio sličan stav. Istaknuo je da je izlazak iz sporazuma “negativna stvar za Izrael, jer je oslobodio Iran svih ograničenja i doveo njegov nuklearni program u mnogo napredniji položaj”.

Friedman je komentirao da se upravo to i dogodilo. Izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju pokazuje da je Iran u posljednje vrijeme uspio prikupiti zalihe obogaćenog uranijum heksafluorida za koje nezavisni nuklearni stručnjaci procjenjuju da su dovoljne za proizvodnju obogaćenog uranijuma za jednu nuklearnu bombu u manje od tri sedmice.

Iran traži garancije

Kaže da su procjene međunarodnih inspektora prije Trumpovog povlačenja iz nuklearnog sporazuma pokazale da je Iranu potrebno godinu dana kako bi proizveo dovoljno fisilnog materijala za nuklearno oružje. Iran je pristao da tu barijeru održava 15 godina, a sada je to samo pitanje sedmica.

Američki zvaničnici vjeruju da će Iranu trebati godinu i po ili dvije da proizvede bojevu glavu koju će moći lansirati, a Friedman smatra da to nije zadovoljavajuća situacija.

Ugledni američki politički analitičar ističe da je u pregovorima u Beču, koji su započeli prošlog ponedjeljka, prevladavao pesimizam nad nadom da će uspjeti uvjeravanje i da će se Teheran vratiti nuklearnom sporazumu. Iranska vlada nastavlja insistirati na tome da se moraju ukinuti sve ekonomske sankcije koje su uvele Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Također zahtijeva garancije da ga, ako nastavi s poštivanjem odredbi nukleranog sporazuma, sljedeći republikanski predsjednik SAD-a neće ponovo poništiti, kao što je to ranije učinio Trump, a Friedman vjeruje da se ti zahtjevi ne mogu ispuniti.

Izvor: New York Times