SAD: Sankcije ili druge mjere za Rusiju ako napadne Ukrajinu

Vladimir Putin preduzima pripremne korake koji bi omogućili da izvrši invaziju na susjednu zemlju, a SAD žel biti spreman i za takvu mogućnost, navela je Bijela kuća.

Snage pod ruskom kontrolom na istoku Ukrajine povećavaju borbenu spremnost i provele su vježbe velikih razmjera (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena spremna je uvesti sankcije ili druge mjere protiv Rusije ako odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu, izjavila je u petak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Navela je da ruski predsjednik Vladimir Putin preduzima pripremne korake koji bi omogućili da izvrši invaziju na susjednu zemlju, da SAD žel biti spreman i za takvu mogućnost, za koju je  izraziozabrinutost, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Priprema se sastanak Putina i Bidena

Zvaničnica Bijele kuće je rekla da se SAD sprema za mogući razgovor s Putinom kako bi se razmotrilo to pitanje.

Kremlj je saopćio da su okvirno dogovoreni vrijeme i datum sastanka u vidu videokonferencije između predsjednika Rusije i SAD-a, Putina i Joa Bidena, ali da Moskva čeka da dobije konačno odobrenje Washingtona.

Savjetnik ruskog predshednika Juri Ušakov rekao je ranije da će do razgovora dvojice lidera doći u narednih nekoliko dana, prenosi Tass.

Blinken: Odlučnost SAD-a da reagira

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će Biden na sastanku saopćiti Putinu da je SAD riješen odlučno se suprotstaviti svim nepromišljenim ili agresivnim akcijama koje Rusija može preduzeti i odbraniti teritorijalni integritet Ukrajine.

Blinken je za Reuters rekao da će, kada dvojica predsjednika budu razgovarala, Biden također Putinu iznijeti želju SAD-a za većom predvidljivošću i stabilnošću u odnosima s Rusijom.

Izvor: Agencije