Predsjednik Moderne: Buster doza protiv omikrona već u martu

Američka kompanija bi već u prvom kvartalu iduće godine mogla završiti s testiranjem buster doze za varijantu omikron i podnijeti zahtjev za odobrenjem u SAD-u, kaže Stephen Hoge.

Buster doza koja sadrži gene koji posebno ciljaju mutacije na novom soju bila bi najbrži način za rješavanje problema smanjene efikasnosti vakcine (EPA)

Kompanija Moderna bi već u martu mogla završiti s testiranjem buster doze za varijantu omikron i podnijeti zahtjev za odobrenjem u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je predsjednik te kompanije Stephen Hoge.

Kazao je da bi buster doza koja u sebi sadrži gene koji posebno ciljaju mutacije na novom soju bila najbrži način za rješavanje problema smanjene efikasnosti vakcine.

“Već smo počeli taj program”, rekao je Hoge za Reuters, prenosi Tanjug.

Kompanija, također, radi na multivalentnoj vakcini, koja bi bila efikasna protiv četiri različite varijante korona virusa, uključujući omikron.

Proizvodnja vakcine dok traju testiranja

“To bi moglo potrajati još nekoliko mjeseci”, kazao je on.

S obzirom na smjernice američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), Hoge je rekao da bi proces mogao potrajati tri ili četiri mjeseca.

“Buster doze za omikron ne mogu, realno gledajući, izaći na tržište prije marta, a možda čak dođu i u drugom tromjesečju; osim ako FDA ne promijeni svoje smjernice o podacima potrebnim za autorizaciju”, rekao je predsjednik Moderne.

Dodao je da će kompanija početi s proizvodnjom vakcine još dok traju testiranja, kako bi je što prije mogla ponuditi građanima.

Izvor: Agencije