Malezija otkrila prvi slučaj zaraze omikron varijantom

Nepal će zabraniti ulazak putnicima koji su bili u osam afričkih zemalja ili Hong Kongu, kako bi se spriječilo širenje nove varijante korona virusa.

Mnoge zemlje bilježe prve slučaje zaraze novom varijantom korona virusa (EPA)

Malezija je otkrila prvi slučaj zaraze omikron varijantom korona virusa kod strane studentice koja je bila u karanteni nakon dolaska iz Južne Afrike prije dvije sedmice, rekao je u petak ministar zdravlja Khairy Jamaluddin, prenosi Hina.

Studentica (19) koja je bila asimptomatska i vakcinisana, bila je pozitivna na COVID-19. Ona je iz Južne Afrike preko Singapura 19. novembra došla u Maleziju te bila deset dana u karanteni prije nego li je iz nje puštena 29. Novembra, rekao je Khairy.

Još pet osoba koje su s njom dijelile vozilo prije karantene bile su negativne.

Vlasti su, međutim, zamolile studenticu zajedno s osam bliskih kontakata da se podvrgnu daljnjem testiranju nakon što je potvrđeno da su njezini raniji testni uzorci nova varijanta korona virusa, dodao je Khairy.

Sve veći broj zemalja prijavljuje slučajeve zaraze varijantom omikron, za koju je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da nosi vrlo visok rizik od izazivanja infekcije.

Australija je u petak izvijestila o svom prvom prijenosu nove varijante korona virusa omikron u zajednici, no vlasti su ostale čvrste u planu za ponovnim otvaranjem ekonomije u nadi da će se ta varijanta pokazati blažom od prethodnih sojeva.

Novi slučaj zaraze učenika iz Sydneya bio je prva potvrđena infekcija omikronom osobe koja nije putovala u inostranstvo, što je znak da je ta varijanta sada u zajednici, saopćile su vlasti države Novi Južni Wales (NSW).

No suzdržali su se od promjene smjera jer najmnogoljudnija država u zemlji nastavlja postepeno otvaranje nakon što je raniji, virulentniji delta soj, rezultirao zatvaranjem na više od četiri mjeseca.

Devet potvrđenih slučajeva

Prijenos je uvijek zabrinjavajući, ali opet ga moramo držati u perspektivi, rekao je novinarima ministar zdravstva NSW-a Brad Hazzard.

“U cijelom svijetu nema jasnoće oko toga hoće li nam ova konkretna varijanta uzrokovati bilo kakve probleme koje su nam uzrokovale prethodne varijante”, dodao je.

Australija sada ima devet potvrđenih slučajeva zaraze omikron varijantom, osam u NSW-u, gdje živi trećina od 25 miliona ljudi u zemlji. Iako su neke države pooštrile unutarnje granične kontrole, savezna vlada je rekla da se ne planira vratiti na zatvaranja koje su definirale odgovor zemlje na pandemiju od samog početka.

Savezna vlada je također za dvije sedmice odgodila plan za puštanje stranih studenata i kvalificiranih migranata u zemlju. Australci koji se vraćaju iz južne Afrike također moraju proći dvije sedmice hotelske karantene.

Glavni vladin zdravstveni savjetnik Paul Kelly rekao je da zemlja ne bi preporučila uvođenje dopunskih doza vakcina, kao što su to učinile druge zemlje, budući da “nema dokaza koji upućuju na to da će ranija dopunska doza trenutnog COVID-19 vakcina povećati zaštitu od varijante omikron”.

Zabrana u Nepalu

Nepal će zabraniti ulazak putnicima koji su bili u osam afričkih zemalja ili Hong Kongu, kako bi se spriječilo širenje nove varijante korona virusa omikron, rekao je u petak glasnogovornik vlade.

Zabrana, koja stupa na snagu u petak u ponoć, obuhvaća one putnike koji su bili u državama Južna Afrika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Svazi, Mozambik, Malavi te  u Hong Kongu ili su prolazili kroz njih.

Putnicima koji su bili u tim zemljama u protekle tri sedmice također neće biti dopušten ulazak u Nepal, a svi ostali međunarodni posjetitelji koji su već u tranzitu moraju provesti sedam dana o vlastitom trošku u hotelskoj karanteni, stoji u saopštenju vlade.

“Nepalskim državljanima se savjetuje da ne putuju u inostranstvo bez potrebe zbog straha od nove varijante”, rekao je za Reuters glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Phanindra Pokharel.

Državni službenici i izaslanici na međunarodnim konferencijama moraju prethodno dobiti dopuštenje za svoje posjete.

Izvor: Agencije