Erdogan i Putin razgovarali o odnosima dvije zemlje u regiji

Predsjednici Rusije i Turske razgovarali su telefonom o razvoju situacije između Azerbejdžana i Armenije te drugim regionalnim pitanjima, posebno Siriji, Libiji i Ukrajini.

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan razgovarali su i o situaciji u Libiji (EPA)

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, razgovarali su u petak telefonom o načinima za unapređenje rusko-turskih odnosa, a dio sastanka bio je posvećen razvoju situacije između Azerbejdžana i Armenije kao i drugim regionalnim pitanjima, posebno Siriji, Libiji i Ukrajini.

Dva predsjednika razgovarala su o bilateralnim odnosima i praktičnim aspektima saradnje Rusije i Turske u oblasti energetike i poljoprivrede, saopćeno je iz Kremlja.

Putin je obavijestio Erdogana i o glavnim rezultatima trilateralnog sastanka koji su lideri Rusije, Armenije i Azerbejdžana održali u Sočiju 26. novembra, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Za političko i diplomatsko rješenje u Libiji

Kako je saopćeno, na zahtjev turskog predsjednika, Putin ga je obavijestio o glavnim rezultatima trilateralnog sastanka koji je održan godinu poslije potpisanog sporazuma o Nagorno-Karabahu 9. novembra 2020. godine.

Kremlj je istakao da je ključno da su razgovori potvrdili spremnost Bakua i Erevana da sarađuju u kontekstu osiguravanja stabilnosti u regiji, kao i uspostavljanje mehanizama za razgraničenje i demarkaciju granice između dvije države.

Dva predsjednika su potvrdila obostrano zadovoljstvo stepenom saradnje u cilju stabilizacije situacije i uspostavljanja mirovnog procesa u Siriji, a dogovoreno je da vojno osoblje dvije zemlje provodi zajednički rad u cilju smirivanja situacije u regiji Idliba, navodi se u saopćenju Kremlja.

Putin i Erdogan razgovarali su i o situaciji u Libiji i istakli da političko i diplomatsko rješenje u toj zemlji, uz posredovanje Ujedinjenih naroda, nema alternativu, potvrdila je ruska strana.

Ukrajina koristi turske letjelice ‘Bajraktar’

Prema Kremlju, izražena je nada u uspjeh općih izbora 24. decembra, za koje se očekuje da će “promovirati obnovu libijske državnosti i teritorijalnosti integritet.“

Ruski predsjednik je Erdoganu saopćio da Ukrajina nastoji odložiti sporazume iz Minska.

“Predsjednik Rusije je istakao da Kijev nastavlja destruktivnu politiku usmjerenu na odugovlačenje sporazuma iz Minska“, navodi se.

Kako se dodaje, o tome svjedoče provokacije koje ukrajinske oružane snage organiziraju u zoni sukoba, uključujući upotrebu turskih bespilotnih letjelica “Bajraktar” za napade.

Izvor: Agencije