Zatvoren i posljednji opozicioni medij u Hong Kongu

Uhapšeno je šest osoba, uključujući uredništvo i upravu zbog sumnje da su objavljivali “buntovničke sadržaje i publikacije”.

U akciji je učestvovalo više od 200 uniformisanih i policajaca u civilu (Reuters)

Više od 200 pripadnika policije Hong Konga upalo je danas u kancelarije online opozicionog medija Stand News i uhapsili su šest osoba, uključujući uredništvo i upravu zbog sumnje da su objavljivali “buntovničke sadržaje i publikacije”.

Stand News je osnovan 2014. godine kao neprofitna organizacija i najistaknutiji je i jedini preostali opozicioni medij u Hong Kongu, nakon što je tokom istrage o nacionalnoj sigurnosti ranije ove godine zatvoren kultni tabloid Apple Daily, a vlasnik, tajkun Jimmy Lai, odveden u zatvor, prenosi Reuters.

Zabrinutost za medijske slobode

Najnoviji upad kineske policije izaziva zabrinutost za medijske slobode u bivšoj britanskoj koloniji koja se vratila pod kinesku vlast 1997. godine, uz obećanje Pekinga da će štiti širok spektar individualnih prava.

Policija je u saopštenju navela da je postupala po nalogu kojim je ovlaštena da “pretrese i zaplijeni relevantne novinarske materijale”.

“Za tu akciju je angažovano više od 200 uniformisanih i policajaca u civilu”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Al Jazeera