Sudan: Deseci žrtava urušavanja rudnika zlata

Najmanje 38 osoba je poginulo, a osam ih je povrijeđeno, kada je došlo do urušavanja zatvorenog rudnika u provinciji Zapadni Kordofan.

Deseci osoba su poginuli u urušavanju zatvorenog rudnika zlata u sudanskoj provinciji Zapadni Kordofan proteklog vikenda, objavila je državna kompanija zadužena za upravljanje rudnicima.

Ismael Tissou, glasnogovornik Sudanske kompanije za mineralne resurse, u srijedu je naveo kako je poginulo najmanje 38 osoba, povećavši crni bilans koji je ranije iznosio 31. Tissou je dodao kako još uvijek nije poznat tačan broj nastradalih.

U utorak je Sudanska kompanija za mineralne resurse objavila na Facebooku saopćenje u kojem se navodi kako je riječ o zatvorenom, nefunkcionalnom rudniku koji se nalazi u selu Fuja, 700 kilometara južno od prijestolnice Kartuma.

Lokalni mediji navode kako je došlo do urušavanja nekoliko okna rudnika Darsaya i kako je, pored poginulih, najmanje osam osoba povrijeđeno i oni su prebačeni u lokalnu bolnicu.

Odlazak snaga sigurnosti

Rudarska kompanija je također objavila snimke na kojima se vide stanovnici sela na mjestu nesreće, kao i najmanje dva bagera koja pokušavaju doći do preživjelih ili tijela nastradalih.

Iz kompanije navode kako je rudnik zatvoren jer je bio nesiguran i kako su ga određeno vrijeme čuvale snage sigurnosti kako bi bili sigurni da se u njemu ne radi. Međutim, lokalni rudari su ušli u rudnik čim su vojnici otišli.

Urušavanja su uobičajena situacija u rudnicima zlaza Sudana gdje se ne provode potrebni standardi osiguranja.

Izvor: Al Jazeera i agencije