Izrael odobrio mjere za poboljšanje odnosa sa Palestincima

Odluka objavljena poslije sinoćnjeg sastanka izraelskog ministra odbrane Gantza i palestinskog predsjednika Abbasa.

Abbas posjetio Gantza u njegovoj kući u gradu Rosh Ha'ayin (EPA)

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz odobrio je danas mjere za poboljšanje odnosa sa Palestincima poslije sastanka sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Izraelu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Sigurnosna saradnja

Gantz i Abbas sastali su se sinoć u Gantzovom domu u predgrađu Tel Aviva. Bio je to prvi sastanak Abbasa sa jednim izraelskim zvaničnikom u Izraelu od 2010. godine.

Na sastanku se razgovoralo o sigurnosnoj saradnji između Izraela i Abbasove Palestinske uprave koja kontrolira dijelove okupirane Zapadne obale.

Kabinet Gantza je saopćio kako je ministar odobrio „mjere za izgradnju povjerenja“, uključujući transfer novca od poreza koji Izrael ubira za Palestinsku upravu, stotine dozvola za ulazak u Izrael za palestinske trgovce i važne ličnosti i boravišni status za približno 9.500 Palestinaca na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Pomoć porodicama ubijenih

Izrael ubire stotine miliona dolara za porez u ime Palestinske uprave na osnovu privremenih mirovnih sporazuma potpisanih devedesetih godinama prošlog vijeka.

To je glavni izvor finansiranja za Palestince, ali je Izrael obustavio transfer novca jer Palestinska uprava daje dio porodicama čiji su članovi ubijeni i ranjeni u sukobima ili su zbog toga na odsluženju zatvorske kazne.

Izrael tvrdi da se time podstiče terorizam, dok Palestinci smatraju da je takva pomoć neophodna.

Gantzov sastanak s Abbasom, drugi u roku od pola godine otkako je nova Vlada Izraela položila zakletvu, izazvao je kritike opozicionih zastupnika, uključujući bivšeg premijera Benjamina Netanyahua, vođe konzervativne partije Likud, najveće u Parlamentu.

Izvor: Agencije