Direktor WHO-a: Omikron i delta stvaraju ‘cunami slučajeva’

Istodobno širenje delta i omikron varijanti korona virusa stvara ‘cunami slučajeva’, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Od kraja 2019. godine je zabilježeno više od 280 miliona slučajeva zaraze korona virusom u svijetu i više od pet miliona umrlih (EPA)

Istodobno širenje delta i omikron varijanti korona virusa stvara “cunami slučajeva”, rekao je u srijedu generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

“Veoma sam zabrinut da omikron, koji je lako prenosiv i širi se istodobno kad i delta, vodi do cunamija slučajeva”, rekao je, dodavši da se radi o dvostrukoj prijetnji koja vodi do naglog porasta broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva, prenosi Hina.

Tedros je ponovio svoj poziv zemljama da pravednije raspodijele doze cjepiva protiv korona virusa i upozorio da bi naglasak na booster doze u bogatijim zemljama mogao dovesti do nestašice cjepiva u siromašnijim državama.

Kritična faza

Rekao je da se WHO zalaže za to da svaka zemlja dostigne procijepljenost od 70 posto do sredine 2022. godine, što bi pomoglo okončati kritičnu fazu pandemije.

Na zadnji dan godine će biti druga godišnjica otkako je Kina upozorila WHO na 27 slučajeva “virusne upale pluća” nepoznatog porijekla u gradu Wuhanu.

Otad je zabilježeno više od 280 miliona slučajeva zaraze korona virusom u svijetu i više od pet miliona umrlih.

Izvor: Agencije