Erdogan muslimanima: Ujedinjeni protiv islamofobije

Turski predsjednik istakao važnost jedinstva i pozitivnosti kod muslimana tokom konferencije u SAD-u.

Erdogan: Moramo ojačati našu solidarnost suočeni sa antimuslimanskom mržnjom, ksenofobijom i kulturalnim rasizmom koji su ojačali tokom pandemije (EPA)

Muslimani će doći do konačnog mira i harmonije ukoliko uspiju postići jedinstvo i solidarnost među sobom, suočeni sa sve jačom islamofobijom, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na konferenciji održanoj u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako prenosi turski Daily Sabah, Erdogan se videolinkom obratio na konvenciji Društva američkih muslimana (MAS) i Islamskog kruga Sjeverne Amerike (ICNA) u Chicagu. Tom prilikom je istakao važnost jedinstva i pozitivnosti kod muslimana.

„Moramo ojačati našu solidarnost suočeni sa antimuslimanskom mržnjom, ksenofobijom i kulturalnim rasizmom koji su ojačali tokom pandemije“, rekao je turski lider i dodao kako se muslimani trebaju ujediniti, a po strani ostaviti kulturne i etničke razlike.

Većinski negativni stavovi

U nastavku je kazao kako, umjesto da se povuku, muslimani trebaju nastojati da budu samouvjereni i da igraju zaslužene uloge u društvu u kojem žive.

Daily Sabah navodi kako je AP-ov Centar za istraživanje javnog mijenja AP-NORC proveo anketu uoči godišnjice napada 11. septembra kada je ustanovljeno da 53 posto Amerikanaca imaju negativne stavove prema islamu, dok ih 42 posto ima pozitivne.

Izvor: Agencije