Za ulazak u Češku potreban negativan PCR test i za vakcinisane

Od odraslih iz država članica EU sada će se tražiti da podnesu negativan PCR test pri ulasku u Češku, čak i ako su vakcinisani ili su imali COVID-19.

Stroža pravila koja je uvela nova liberalno-konzervativna vlada na čelu s premijerom Peterom Fialeom od ponedjeljka su na snazi (EPA - Ilustracija)

Vlasti u Češkoj donijele su odluku da je za ulazak u tu zemlju potreban negativan PCR test za one koji su dva puta vakcinisani, javlja Anadolija.

U Češkoj je prestalo da važi vanredno stanje zbog COVID-19 koje je uvela ranija vlada Andreja Babiša. Nova vlada, ipak, pooštrava pravila ulaska i za vakcinisane osobe.

Ukidanje vanrednog stanja takođe je ukinulo neka ograničenja kretanja, ali su umjesto toga pooštrena neka druga pravila, kao što je broj ljudi dozvoljenih na događajima. Stroža pravila koja je uvela nova liberalno-konzervativna vlada na čelu s premijerom Peterom Fialeom na snagu stupaju u ponedjeljak.

PCR test i za vakcinisane

Od odraslih iz država članica EU sada će se tražiti da podnesu negativan PCR test pri ulasku u Češku, čak i ako su vakcinisani ili su imali COVID-19.

Test neće trebati pokazati samo oni koji su primili treću dozu, kao i nevakcinisanoj djeci mlađoj od 12 godina. Dvije doze vakcine i dalje su uslov za mlade mlađe od 18 godina.

Obavezni test za odrasle koji nisu primili dopunsku dozu primjenjuje se bez obzira na zemlju porijekla. Obavezno testiranje nije neophodno za češke državljane i osobe sa stalnim ili privremenim boravkom u Češkoj.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada