Veći od života: Svijet se oprašta od Desmonda Tutua

Ikona borbe protiv aparthejda i dobitniku Nobelove nagrade za mir preminuo je jučer u 91. godini.

Canterburyjski nadbiskup Justin Welby istakao je da je ljubav Desmonda Tutua preobrazila živote političara i svećenika, mještana i svjetskih lidera (EPA)

Zvaničnici širom svijeta, aktuelni i bivši, odaju poštu južnoafričkom nadbiskupu Desmondu Tutuu, ikoni borbe protiv aparthejda i dobitniku Nobelove nagrade za mir koji je umro jučer u 91. godini, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres naveo je da je Tutu je bio veliki svjetski borac za mir i inspiracija generacijama širom svijeta.

„Tokom najmračnijih dana aparthejda, bio je svjetionik socijalne pravde, slobode i nenasilnog otpora. … Iako smrt nadbiskupa Tutua ostavlja ogromnu prazninu na globalnoj sceni i u našim srcima, zauvijek ćemo biti inspirirani njegovim primjerom da nastavimo borbu za bolji svijet za sve“, rekao je.

Moralni kompas

Britanska kraljica Elizabeta Druga navela je da su joj u lijepom sjećanju susreti s njim i njegova „velika toplina i humor“ i da će njegov odlazak osjetiti narod Južne Afrike, kao i ogroman broj ljudi u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj i širom Komonvelta, gdje su ga veoma cijenili i poštovali.

Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama rekao je kako je Tutu bio moralni kompas koji se borio za pravdu u svojoj državi, ali i u cijelom svijetu, spreman pronaći humanost u svojim protivnicima.

Canterburyjski nadbiskup Justin Welby istakao je da je ljubav Desmonda Tutua preobrazila živote političara i svećenika, mještana i svjetskih lidera.

„Svijet je drugačiji zbog ovog čovjeka“, dodao je.

„Zaista, veliko drvo baobaba je palo. Južna Afrika i narodni demokratski pokret izgubili su tvrđavu moralne savjesti i oličenje mudrosti“, saoštio je Afrički nacionalni kongres, vladajuća partija Južne Afrike.

Ključna figura

Britanski premijer Boris Johnson naveo je da će Tutu ostati upamćen po svom duhovnom vodstvu i neodoljivo dobrom raspoloženju i istakao kako je bio „ključna figura u borbi protiv aparhejda i stvaranju nove Južnoafričke Republike“.

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter rekao je da tri riječi najbolje odslikavaju nadbiskupa; ljubav, sloboda i saosjećanje.

„Živio je svoje vrijednosti u dugoj borbi za okončanje aparthejda u Južnoj Africi, u svom vodstvu nacionalne kampanje za istinu i pomirenje, te u svojoj ulozi građanina svijeta. Njegova toplina i saosjećanje dali su nam duhovnu poruku koja je vječna“, rekao je Carter.

„Gubitak nadbiskupa Desmonda Tutua je nemjerljiv. Bio je veći od života, a za mnoge u Južnoj Africi i širom svijeta njegov život je bio blagoslov. Njegov doprinos borbi protiv nepravde, lokalno i globalno, odgovara samo dubini njegovog razmišljanja o stvaranju slobodne budućnosti“, saopćila je Fondacija Nelson Mandela.

Snaga poruke Tutua

„Njegova svetost papa Franjo ožalošćen je vješću o smrti nadbiskupa Desmonda Tutua. Svjestan njegove službe evanđelju kroz promoviranje rasne jednakosti i pomirenja u njegovoj rodnoj Južnoafričkoj Republici, njegova svetost predaje njegovu dušu ljubavlju punoj milosti Svemogućeg Boga“, saopćio je Vatikan.

Američki predsjednik Joseph Biden i njegova supruga Jill podsjetili su na „snagu njegove poruke pravde, jednakosti, istine i pomirenja”.

Izvor: Agencije