Čestice plastike pronađene i u “čistom“ zraku

Naučnicnici su svake sedmice testirali 10.000 kubnih metara zraka u razdoblju od juna do oktobra 2017. godine i pronašli mikroplastiku u svim uzorcima. 

Naučnici s Francuskoga nacionalnog istraživačkog instituta CNRS proučavali su uzorke zraka s nadmorske visine od 2,877 metara u opservatoriju Pic du Midi u francuskim Pirenejima (EPA)

Od Mount Everesta do Marijanske brazde, mikroplastiku pronalazimo posvuda, čak i visoko u Zemljinoj troposferi, gdje zbog brzine vjetra može prevaliti goleme udaljenosti, pokazala je studija.

Mikroplastiku čine sićušni djelići ambalaže, odjeće, vozila i drugih stvari manji od pet milimetara, a dosad su pronađeni na zemlji, u vodi i u zraku.

Naučnici s Francuskoga nacionalnog istraživačkog instituta CNRS proučavali su uzorke zraka s nadmorske visine od 2,877 metara u opservatoriju Pic du Midi u francuskim Pirenejima, prenosi Hina.

Riječ je o takozvanoj “čistoj stanici“ jer lokalna klima i okoliš na nju imaju tek ograničen utjecaj.

Naučnicnici su svake sedmice testirali 10.000 kubnih metara zraka u razdoblju od juna do oktobra 2017. godine i pronašli mikroplastiku u svim uzorcima.

Koristeći meteorološke podatke, izračunali su putanju zračnih masa iz svakog uzorka i otkrili da potječu čak iz Sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike.

“Superbrza autocesta”

Glavni autor studije Steve Allen s kanadskog univerziteta Dalhousie rekao je da su čestice mogle prijeći tolike udaljenosti zbog velikih visina.

“Jednom kad uđu u troposferu, to je poput superbrze autoceste“, rekao je.

Izvori mikroplastike pronađeni su i u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu.

“Morski izvor je najzanimljiviji“, rekao je Allen i dodao: “Ako se plastika iz okeana vine tako visoko u zrak, više se neće spuštati”.

“Samo se kreće uokolo u beskonačnom ciklusu“, objasnio je.

Premda količina mikroplastike pronađena u uzorcima u opservatoriju Pic du Midi ne predstavlja zdravstveni rizik, koautorica studije Deonie Allen napominje da su čestice dovoljno malene da ih ljudi mogu udahnuti.

Dodala je da bi njihova prisutnost u području za koje se smatralo da je zaštićeno i daleko od izvora onečišćenja trebala potaknuti na razmišljanje.

Steve Allen je kazao kako njihovo istraživanje pokazuje da je rješavanje problema plastičnog otpada tako da ga se pošalje u inozemstvo manjkava strategija.

“Vratit će vam se“, rekao je.

Izvor: Agencije