U Njemačkoj naglo porastao broj podnosilaca zahtjeva za azilom

Najveći broj podnosilaca zahtjeva za azilom dolazi iz Afganistana i Sirije, iza kojih slijede Pakistan i Irak.

Na Njemačku otpada 28,4 posto svih zahtjeva za azil podnesenih u prvih devet mjeseci ove godine na području (EPA - Ilustracija)

Broj podnosilaca zahtjeva za azilom u Njemačkoj se u prvih devet mjeseci 2021. naglo povećao, a najveći broj podnesenih zahtjeva za azilom unutar Evropske unije bilježi se upravo u ovoj zemlji, prenosi Hina.

“U cijeloj Evropskoj uniji u prvih devet mjeseci 2021. podneseno je 355.955 zahtjeva za azilom, što je 15 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Najsnažniji rast je zabilježen u Njemačkoj gdje je broj podnesenih zahtjeva u poređenju s 2020. porastao za 33 posto na 100.240 zahtjeva”, javljaju mediji medijske grupe Funke pozivajući se na podatke statističkog ureda EU-a.

Prema istim podacima na Njemačku otpada 28,4 posto svih zahtjeva za azil podnesenih u prvih devet mjeseci ove godine na području Evropske unije.

Podnosioci uglavnom iz Afganistana i Sirije

Iza Njemačke slijedi Francuska s 20, Španija s 11 te Italija s osam posto podnesenih zahtjeva za azilom.

Na dnu ljestvice zemalja po broju zahtjeva za azilom se nalazi Mađarska gdje je u prva tri kvartala 2021. predano 30 zahtjeva za azilom.

Najveći broj podnosilaca zahtjeva za azilom dolazi iz Afganistana i Sirije, iza kojih slijede Pakistan i Irak.

Prošle godine je, očito zbog utjecaja pandemije na migracijske tokove, naglo opao broj podnosilaca azila u Evropskoj uniji, dok je 2019. zabilježeno 612.000 zahtjeva.

Izvor: Agencije