Na libijskoj obali nađeno najmanje 27 tijela migranata

Tijela, među kojima i tijelo bebe i dvije žene, pronađena su na dvije odvojene lokacije u obalnom gradu Khoms, nekih 90 kilometara od Tripolija.

Libija je ključna tranzitna tačka migranata, uglavnom iz afričkih i azijskih zemalja, koji dolaze u Evropu u potrazi za boljim životom (AFP)

Tijela najmanje 27 migranata, koji su pokušali preko Mediterana doći u Evropu, donijelo je more na libijsku obalu, objavili su ministarstvo unutrašnjih poslova i lokalni Crveni polumjesec.

Tijela, među kojima i tijelo bebe i dvije žene, pronađena su na dvije odvojene lokacije u obalnom gradu Khoms, nekih 90 kilometara od Tripolija. Tri migranta su spašena, a za ostalima se traga, saopćio je lokalni Crveni polumjesec.

“Stanje tijela pokazuje da se brodolom dogodio prije nekoliko dana”, rekao je sigurnosni dužnosnik agenciji AFP, dodajući da bi broj žrtava mogao biti veći.

Ove godine utopilo se 1.500 migranata

Migranti su se najvjerovatnije utopili u nedavnim brodolomima koji su se dogodili u vodama Libije, ključnoj tranzitnoj tački migranata, uglavnom iz afričkih i azijskih zemalja, koji dolaze u Evropu u potrazi za boljim životom.

Ove godine se povećao broj ljudi koji pokušavaju prijeći Mediteran nakon što je taj broj opadao od 2015.

U 2021. godini utopilo se gotovo 1.500 ljudi, objavila je UN-ova agencija za migracije (IOM) prošle sedmice.

Izvor: Agencije