Mijanmar: Pronađena spaljena tijela 30 ubijenih civila

Grupa za ljudska prava Karen saopštila je da su u blizini sela Mo So kod grada Hpruso pronađena spaljena tijela interno raseljenih ljudi, među njima i posmrtni ostaci žena i djece.

Vojna hunta tvrdi da je pucano na ljude koji su se kretali u sedam vozila tek nakon što su odbili da se zaustave (Al Jazeera)

Više od 30 ljudi, među kojima je bilo žena, dece i starijih lica, ubijeno je, a njihova tela su spaljena u državi Kayah u Mjanmaru, navodi se u izvještajima lokalnih medija i grupe za ljudska prava, javlja Reuters.

Grupa za ljudska prava Karen saopštila je da su u blizini sela Mo So kod grada Hpruso pronađena spaljena tijela interno raseljenih ljudi, među njima i posmrtni ostaci žena i djece koje je likvidirala vojna hunta u Mijanmaru, prenosi Tanjug.

“Snažno osuđujemo nehumano i brutalno ubistvo koje krši ljudska prava”, navela je lokalna grupa za ljudska prava u svojoj objavi na Facebooku.

U međuvremenu, vojska Mijanmara je saopštila je da je u pomenutom selu pucala i ubila neodređeni broj “naoružanih terorista” iz opozicionih oružanih snaga, prenijeli su državni mediji.

Među ubijenima i djeca

U saopštenju vojne hunte se navodi da je pucano na ljude koji su se kretali u sedam vozila tek nakon što su odbili da se zaustave na zahtjev pripadnika vojske. Na zahtjeve za komentar koje je vojsci Mijanmara uputio izvještač Reutersa do sada nije odgovoreno.

Iz Nacionalnih odbrambenih snaga Karenije, jedne od najvećih opozicionih frakcija koje se bore protiv vojne hunte koja je 1. februara izvršila puč i srušila civilne vlasti Mijanmara, saopšteno je da ubijeni ljudi nisu bili njihovi pripadnici, već civili koji su pokušavali da se sklone od sukoba.

“Bili smo veoma šokirani kada smo vidjeli da su tijela ubijenih različite veličine i da je među njima bilo i djece, i žena, i starijih osoba”, rekao je Reutersu komandant opozicione grupe Nacionalne odbrambene snage Karenije zahtjevajući anonimnost.

Izvor: Agencije