Zamjenik poljskog premijera optužio Njemačku da gradi ‘Četvrti Reich’

Poljska vlada u sukobu je s Evropskom komisijom zbog restrukturiranja pravosuđa u zemlji, za koje EU vjeruje da predstavlja politizaciju sudaca.

Drugi čelnici PiS-a nedavno su upotrijebili istu frazu kako bi opisali namjere nove berlinske koalicijske vlade lijevog centra prema Evropi (EPA)

Zamjenik poljskog premijera i čelnik vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski optužio je novu njemačku vladu da EU želi pretvoriti u “Četvrti Reich”, prenosi Hina.

Drugi čelnici PiS-a nedavno su upotrijebili istu frazu kako bi opisali namjere nove berlinske koalicijske vlade lijevog centra prema Evropi.

U sporazumu koji su tri stranke sklopile za formiranje njemačke vladajuće koalicije doista stoji da je njen konačni cilj savezna evropska država.

Taj aspekt sporazuma osudila je poljska vlada PiS-a, a Kaczynski je čak tvrdio da bi takvo stanje Poljskoj oduzelo pravo na samoodređenje.

Poljska u sukobu sa Evropskom komisijom

Poljski premijer Mateusz Morawiecki iskoristio je nedavni posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza Varšavi da kritizira aspiracije koalicijske vlade u vezi s EU-om, također koristeći izraze povezane s Trećim Reichom.

Poljska vlada u sukobu je s Evropskom komisijom zbog restrukturiranja pravosuđa u zemlji, za koje EU vjeruje da predstavlja politizaciju sudaca.

Evropska komisija već je pokrenula nekoliko postupaka protiv Varšave zbog pravosudne reforme, a podnijela je i tužbe Evropskom sudu pravde, što je izazvalo duboki razdor između Varšave i Bruxellesa.

Izvor: Agencije