Putin: Vrijeđanje poslanika Muhammeda nije sloboda izražavanja

To nije sloboda mišljenja, već kršenje vjerskih sloboda i kršenje svetih osjećaja muslimana, rekao je ruski predsjednik.

Putinova izjava došla je na marginama njegove velike godišnje konferencije za štampu (Anadolija)

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da vrijeđanje poslanika Muhammeda a.s. nema nikakve veze s izražavanjem umjetničke slobode.

Putinova izjava došla je na marginama njegove velike godišnje konferencije za novinare, kao odgovor na pitanje o granici između vrijeđanja nečijih osjećaja i prava umjetnika na izražavanje.

Ruski mediji prenijeli su riječi ruskog predsjednika koji je rekao: “To nije sloboda mišljenja, već kršenje vjerskih sloboda i kršenje svetih osjećaja muslimana.”

Poštivanje drugih tradicija

Odgovarajući na pitanje, ruski predsjednik je rekao: ”Hajde da razmislimo o ovom aspektu pitanja. Moramo osigurati slobodu općenito, jer bez nje nas čeka tužna i dosadna budućnost, ali moramo shvatiti da je ta sloboda u suprotnosti s našim ciljevima kada zadire u tuđu slobodu”.

Hvaleći umjetničku slobodu općenito, Putin je rekao da ona ima svoje granice i da ne bi trebalo da zadire u slobode drugih.

Rusija se razvila kao multietnička i multikonfesionalna država, pa su Rusi, kako je rekao, navikli poštovati tuđe tradicije. U nekim drugim zemljama ovo poštovanje je nedovoljno, rekao je Putin.

Izvor: Agencije