Papa Franjo održao misu na Badnje veče

Služba pred oko 1.500 vjernika u crkvi Svetog Petra održana je uprkos novom skoku broja zaraženih.

Papa Franjo je rekao da je vakcinacija čin ljubavi i pozvao je bogatije zemlje da osiguraju vakcine za zemlje u razvoju (EPA)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo održao je danas misu na Badnje veče pred oko 1.500 vjernika u crkvi Svetog Petra, održavajući službu uprkos novom skoku broja slučajeva COVID-19 u Italiji.

Papa, sa maskom na licu, išao je centralnim prolazom crkve uz pjevanje hora Sikstinske kapele čime su počele službe povodom božićnih praznika u Vatikanu, kada se obilježava rođenje Isusa u Bethlehemu.

Ponoćna misa je zapravo počela u 19:30, dijelom zbog izdržljivosti 85-godišnjeg pape i dijelom kao nešto što je prenijeto od prošle godine kada je služba morala da se završi prije policijskog časa koji je bio na snazi u cijeloj Italiji, prenosi Beta.

Ove godine nema policijskog sata, ali broj slučajeva je skočio ove sedmice čak iznad nivoa 2020. godine.

Drugi dan zaredom Italija je imala novi dnevni rekord novozaraženih sa 50.599 slučajeva.

Vjernici morali nositi maske

Umrla je 141 osoba u prethodna 24 časa, čime je ukupan broj umrlih u zemlji u pandemiji porastao na 136.386.

Državni sekretar Vatikana uveo je novu obaveznu vakcinaciju za sve zaposlene u Vatikanu, proširivši ga na sve izuzev onih koji su se oporavili od korona virusa.

Ranije je vakcinacija bila obavezna samo za one koji su direktno u kontaktu sa javnošću kao što su zaposleni u Muzeju Vatikana i pripadnici Švajcarske garde, dok su ostali mogli da idu u vatikanske prostorije sa redovnim testiranjem.

Obavezna vakcinacija se ne odnosi na vjernike koji prisustvuju misi ali oni moraju nositi maske.

Papa Franja je rekao da je vakcinacija “čin ljubavi” i pozvao je bogatije zemlje da osiguraju vakcine za zemlje u razvoju.

Izvor: Agencije