Još dva univerziteta u Hong Kongu uklonila tiananmensku statuu

Statua pod nazivom ‘Boginja demokratije’ uklonjena je ispred Kineskog univerziteta u Hong Kongu i Univerziteta Lingnan.

Univerziteti u Hong Kongu uklanjaju rijetke preostale javne spomenike podignute u spomen krvavog obračuna iz 1989. koji je tabu tema u kontinentalnoj Kini (Reuters)

Nakon vodećeg univerziteta u Hong Kongu, još dva univerziteta uklonila su spomenike podignute u čast ubijenih demonstranata na trgu Tiananmen u Pekingu 1989. godine, kada je poginulo mnogo civila.

Kineski državni mediji su tada prenijeli da je stradalo 200 osoba, a bivši studentski lideri su tvrdili da je ubijeno do 3.400.

Statua visoka 6,4 metara pod nazivom “Boginja demokratije” uklonjena je sa trga ispred Kineskog univerziteta u Hong Kongu (CUHK), prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Univerzitet je saopćio da je “neodobrena statua uklonjena”.

Uklonjena ‘Boginja demokratije’

“Nakon procjene rukovodstva, menadžer studentskog grada CUHK je odlučio da ukloni statuu”, navedeno je.

Na ovakav potez odlučio se i univerzitet Lingnan, koji je također sklonio “Boginju demokratije”.

Dan ranije, u četvrtak, glavni odbor vodećeg Univerziteta Hong Kong (HKU) saopćio je da je odlučio ukloniti statuu “na osnovu spoljnog pravnog savjeta i procjene rizika, a sve u najboljem interesu univerziteta”.

Hong Kong je dosad bio jedino mjesto na kineskom tlu gdje su ovakva obilježavanja bila dozvoljena, a kineske vlasti su 4. juna zabranile bilo kakvo sjećanje na događaj iz 1989. godine na glavnoj teritoriji države, dodaje britanska novinska agencija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada