Bivša policajka proglašena krivom za ubistvo 20-godišnjeg Wrighta

Porota u Minnesoti je proglasila 49-godišnjakinju krivom za ubistvo iz nehata prvog i drugog stepena koje se dogodilo 11. aprila, a u kojem je stradao 20-godišnjak

Demonstranti ispred Brooklyn centra u Minnesoti 23. decembra 2021. (EPA)

Bivša policajka Kimberly Potter proglašena je krivom za ubistvo iz nehata jer je ustrijelila mladog Afroamerikanca Dauntea Wrighta po zaustavljanju njegovog vozila zbog saobraćajnog prekršaja prilikom čega je umjesto omamljivača koristila pištolj.

Porota sastavljena od 12 članova u Minnesoti je proglasila 49-godišnjakinju krivom za ubistvo iz nehata prvog i drugog stepena koje se dogodilo 11. aprila, a u kojem je stradao 20-godišnjak, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ubistvo je izazvalo niz intenzivnih protesta u Brooklyn Centru, pogotovo jer se dogodilo 16 kilometara od mjesta na kojem je bivši policajac Derek Chauvin prilikom hapšenja ubio Georgea Floyda, Afroamerikanca čija je smrt potakla masovne proteste zbog rasizma i policijske brutalnosti u američkim gradovima.

Chauvin je također osuđen za ubistvo.

Snimka s kamere na uniformi Kimberly Potter pokazala je da osnove činjenice incidenta nisu bile sporne. I tužoci i odbrana su se složili da je Potter greškom izvukla krivo oružje te da nikada nije namjeravala ubiti Wrighta.

‘Bila uvjerena da koristi omamljivač’

Tokom cijelog suđenja, tužioci su naglašavali da je Potter u službi bila 26 godina, što je nivo iskustva za koju su rekli da njenu pogrešku čini neodbranjivom. Rekli su da je zanemarila svoju obuku, koja je uključivala tečajeve povezane specifično s omamljivačima, a koje je pohodila tek nekoliko mjeseci prije same pucnjave.

Dodali su kako je napravila svjestan i nerazuman rizik kada je odlučila koristiti bilo kakvo oružje protiv nenaoružanog Wrighta.

Njeni advokati su nastojali okriviti Wrighta tvrdeći da je pružao otpor pri hapšenju, zbog čega je stvorena opasna situacija, što je opravdalo njene postupke. Iako su priznali grešku koju je napravila, rekli su da njeni postupci nisu kriminalni jer je bila uvjerena da koristi svoj omamljivač, a ne pištolj.

Odbrana se također uveliko oslonila na psihologa Laurencea Millera koji je svjedočio o “pogrešci u akciji” ili kada osoba napravi jednu radnju, dok je namjeravala napraviti drugu. Miller je rekao da su takve pogreške uobičajene i da ih može potaknuti stres.

Izvor: Agencije