SAD zabranio uvoz iz Xinjianga zbog prinudnog rada Ujgura

Američka vlada i mnoge organizacije za ljudska prava ostaju pri tvrdnjama da Peking u Xinjiangu provodi genocid.

Kina negira sve navode o zloupotrebama u Xinjiangu (AP)

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je danas odluku kojom se zabranjuje uvoz iz kineske pokrajine Xinjiang zbog zabrinutosti da se tamo sprovodi prinudni rad, saopštila je Bijela kuća.

Prijedlog zakona, koji je Kongres odobrio 16. decembra, dio je mjera Washingtona protiv, kako se navodi, represije kineskih vlasti nad ujgurskom muslimanskom manjinom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kongres je u decembru usvojio tu mjeru, nakon što je postignut kompromis između prijedloga koji su podnijeti u Zastupničkom domu i Senatu.

Mreža radnih logora

Kompromisno rješenje zadržava odredbu koja je formulisana kao „oboriva pretpostavka“, da je sva roba iz Xinjianga, gdje je, kako se navodi, kineska vlada uspostavila mrežu radnih logora za Ujgure i druge muslimanske manjine, napravljena prinudnim radom, a mjerom se zabranjuje takav uvoz.

Kina negira sve navode o zloupotrebama u Xinjiangu, odakle potiče najveći dio svjetske proizvodnje solarnih panela, ali američka vlada i mnoge organizacije za ljudska prava ostaju pri tvrdnjama da Peking tamo provodi genocid.

 

Izvor: Agencije