Na Grenlandu temperature 20 do 30 stepeni više od prosjeka

U glavnom gradu Nuuku 20. decembra temperatura je iznosila 13 stupeni Celzijusa, a u ovo doba godine je prosječna temperatura -5,3°C.

Jedan od razloga za povišene temperature je meteorološki fenomen 'fen', topao vjetar koji prilično učestalo puše na Grenlandu (EPA - Ilustracija)

Na Grenlandu su posljednjih dana zabilježene temperature 20 do čak 30 stepeni iznad prosječnih za ovo doba godine te su bile pozitivne na brojnim mjestima velike arktičke teritorije, objavio je u srijedu Danski meteorološki institut, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

U glavnom gradu Nuuku 20. decembra temperatura je iznosila 13 stupeni Celzijusa, a u ovo doba godine je prosječna temperatura -5,3°C. Nadalje, u Qaanaaqu, na sjeveru, živa se popela do 8,3 stepeni, a uobičajena je za ovo doba -20,1 stepen.

„Jedan od razloga za povišene temperature je meteorološki fenomen ‘fen’, topao vjetar koji prilično učestalo puše na Grenlandu“, objašnjava klimatologinja iz DMI-ja Caroline Drost Jensen.

„Malo je neuobičajeno da puše na tako velikom području i simultano u dugom razdoblju, jer prisutan je na većini zapadne obale te na dijelu istočne obale najvećeg otoka na svijetu.“

Tri puta brže zagrijavanje

Međutim, nije ovo presedan jer nisu potučeni apsolutni rekordi niti rekordi u posljednjih 30 godina za decembar.

Na Arktiku je zagrijavanje tri puta brže nego drugdje u svijetu.

“Planetarno globalno zatopljenje podrazumijeva povišene temperature kakve sada bilježimo na Grenlandu i one su općenito više (…) nego u prošlosti”, sažela je klimatologinja Drost Jensen.

Tokom ljeta, toplinski val s temperaturama koje su bile preko deset stepeni više od uobičajenih za sezonu, izazvao je na Grenlandu epizodu “masovnog” otapanja ledene kalote. Tada su svakog dana bili zabilježeni gubici osam milijarda tona leda, što je dvostruko od prosječnog ritma za ljetni period.

Izvor: Agencije