U Gruziji masovni štrajk glađu za oslobađanje Sakašvilija

Sakašvili, koji je uhapšen 1. oktobra nakon osmogodišnjeg egzila u Ukrajini, odbijao je hranu 50 dana u znak protesta protiv zatvaranja.

Demonstranti koji su u povorci prošetali ulicama glavnog gruzijskog grada prije nego su se okupili ispred zgrade Parlamenta, nosili su gruzijske zastave i transparente s natpisom „Oslobodite Sakašvilija!“ (EPA)

Hiljade Gruzijaca su protestirale u Tbilisiju tražeći oslobađanje bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija koji kotira kao vođa opozicije i koji je navodno mučen u zatvoru, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Demonstranti koji su u povorci prošetali ulicama glavnog gruzijskog grada prije nego su se okupili ispred zgrade Parlamenta, nosili su gruzijske zastave i transparente s natpisom „Oslobodite Sakašvilija!“

Protesti su se poklopili sa Sakašvilijevim 54. rođendanom.

„Danas stupamo u masovni štrajk glađu koji neće prestati sve dok Mihail Sakašvili ne bude pušten”, rekao je Nika Melia, predsjednik Sakašvilijevog Ujedinjenog nacionalnog pokreta (MNU), što su učesnici popratili pljeskom.

Za sada se ipak ne zna koliko ljudi planira učestvovati u tom štrajku glađu koji bi se trebao održati ispred prostorija ove stranke.

Neurološki poremećaji

Sakašvili, koji je uhapšen 1. oktobra nakon osmogodišnjeg egzila u Ukrajini, odbijao je hranu 50 dana u znak protesta protiv zatvaranja. Osuđen je za zloupotrebu ovlasti, što negira i tvrdi da je suđenje bilo politički motivirano.

U subotu je nezavisni ljekarski konzilij rekao da bivši predsjednik pati od teških neuroloških poremećaja, što je posljedica mučenja i lošeg postupanja u zatvoru.

Hapšenje ovog lidera opozicije pogoršalo je političku krizu nastalu nakon lanjskih parlamentarnih izbora u Gruziji koji su, tvrdi opozicija, bili namješteni i potaklo najveće antivladine proteste u posljednjih deset godina.

Aktivisti za ljudska prava optužuju gruzijsku Vladu da se koristi kaznenim progonom kako bi sankcionirala političke protivnike.

Izvor: Agencije