Turska vakcina Turkovac dobila odobrenje za hitnu upotrebu

Ministar Koca je kazao da je vakcina prošla sve faze ispitivanja i kako je danas dobila dozvolu za hitnu upotrebu te puštena u serijsku proizvodnju.

Puštanju u serijsku proizvodnju inaktivne turske vakcine Turkovac u kompleksu Industrijske zone u Sanliurfi posredstvom video konferencije prisustvovao je turski predsjednik Erdogan (Anadolija)

Ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca saopćio je kako je turska anticovid vakcina Turkovac dobila odobrenje za hitnu upotrebu, prenosi agencija Anadolija.

Koca je prisustvovao puštanju u serijsku proizvodnju inaktivne turske vakcine Turkovac u kompleksu Industrijske zone u Sanliurfi, a događaju je posredstvom videokonferencije prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ministar je kazao da je vakcina prošla sve faze ispitivanja i kako je danas dobila dozvolu za hitnu upotrebu te puštena u serijsku proizvodnju.

Jedna od devet država

„Uvaženi predsjedniče, nalazimo se u jednom od proizvodnih pogona u Sanliurfi. Nakon 50 godina, dobili smo vakcinu koju su u stopostotnom omjeru razvili turski naučnici. Nakon 24 godine pokrećemo vlastitu proizvodnju vakcina. Tako danas postajemo jedna od devet zemalja u svijetu koje proizvode vakcine protiv korona virusa“, kazao je Koca.

Turski ministar zdravstva je također kazao da su ispitivanja pokazala da je turska vakcina izuzetno efikasna u borbi protiv korona virusa te je dodao da će Turska već od naredne sedmice preći na masovnu upotrebu Turkovac vakcina.

Izvor: Agencije