SAD: Iz državne pomoći za COVID-19 ukradeno 100 milijardi dolara

Tajna služba navodi da ima više od 900 aktivnih krivičnih istraga o prevarama u vezi sa pandemijom.

Tajna služba nije u izvještaj uključila slučajeve prevare usljed pandemije koje procesuira ministarstvo pravosuđa (Reuters)

Skoro 100 milijardi dolara ukradeno je iz programa državne pomoći za COVID-19 koji su uspostavljeni kako bi se pomoglo kompanijama i ljudima koji su izgubili posao zbog pandemije, saopštila je američka Tajna služba.

Procjena je zasnovana na slučajevima koje je analizirala američka Tajna služba i podacima ministarstva za rad i Administracije za mala preduzeća, rekao je Roy Dotson, nacionalni koordinator za otkrivanje prevara tokom pandemije, javio je AP, prenosi Tanjug.

Tajna služba nije u izvještaj uključila slučajeve prevare usljed pandemije koje procesuira ministarstvo pravosuđa, tvrdi VOA.

Iznos ukraden iz programa pomoći za pandemiju pokazuje da je “sama veličina fondova primamljiva za kriminalce”, rekao je Dotson.

Tajna služba navodi da ima više od 900 aktivnih krivičnih istraga o prevarama u vezi sa pandemijom, sa slučajevima u svakoj državi, a do sada je uhapšeno oko 100 ljudi.

Zaplijenjeno više od 75 miliona dolara

Ministarstvo pravosuđa saopštilo je prošle sedmice da je njihovo odjeljenje za prevare gonilo preko 150 optuženih u više od 95 krivičnih predmeta i da je zaplijenilo više od 75 miliona dolara u gotovini dobijenoj od lažno pribavljenih sredstava Programa za zaštitu plata, kao i brojne nekretnine i luksuzne stvari kupljene od tih sredstava.

“Možemo li zaustaviti prevaru? Ne, ali mislim da definitivno možemo goniti one koji trebaju biti krivično gonjeni i možemo dati sve od sebe da povratimo što više od pronevjerenih sredstava namijenjenih za saniranje posljedica pandemije”, rekao je Dotson.

Izvor: Agencije