Omikron prisilio svijet na nova ograničenja, globalni poziv na treću dozu cjepiva

Vlade su globalno pooštrile ograničenja društvenog kretanja te su hitno zatražile od građana da se cijepe dok je omikron postao dominantna varijanta virusa.

Naučnici pokušavaju otkriti više o varijanti omikrona, koja je prvi put otkrivena prošli mjesec u Južnoafričkoj Republici, dok su diljem svijeta prijavljeni slučajevi među u cijelosti cijepljenim osobama (EPA)

Evropske zemlje uvode mjere kako bi se nosile s porastom slučajeva COVID-a 19, dok varijanta omikron postaje dominantna varijanta virusa, a u svijetu sve više vlada poziva stanovnike na treću dozu cjepiva.

Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu, odaslao je tmurnu opomenu, prenosi Hina.

“Unutar nekoliko sedmica, omikron će dominirati u više zemalja regije, gurajući na rub ionako preopterećene zdravstvene sisteme. Omikron će vjerojatno postati dominantna varijanta u našoj regiji”, rekao je Kluge.

Pariz je već otkazao proslave Nove godine, a Nijemci su ograničili privatne zabave na deset osoba, zatvorili noćne klubove i zabranili gledatelje na velikim događajima poput nogometnih utakmica.

“Ovo nije vrijeme za zabave i udobna večernja druženja s puno ljudi”, rekao je u utorak kancelar Olaf Scholz.

Nova ograničenja

Kafići u Finskoj morat će se na Badnjak zatvoriti u devet navečer, u sklopu novih restrikcija koje su osmišljene u svrhu borbe s rekordnim nivoima zaraze korona virusom, rekla je premijerka Sanna Marin.

Španska regija Katalonija također razmatra ograničenja, dok je Maroko najavio zabranu proslave Nove godine. Nizozemska je već uvela karantin za Božić.

U jeku naglog porasta slučajeva zaraženih u Portugalu, vlada je donijela plan restrikcija javnog života koje su izvorno trebale stupiti na snagu 31. decembra.

Od 25. decembra, rad od kuće će biti obavezan gdje god je to moguće, a noćni klubovi i kafići će se morati zatvoriti, najavio je u utorak premijer Antonio Costa.

Unatoč visokoj stopi cijepljenja od gotovo 90 posto populacije, sedmodnevna stopa incidencije u Portugalu narasla je na preko 300.

Singapur je uveo obavezne karantine nakon putovanja, a Australija je ponovno počela vršiti pritisak na cijepljenje u srijedu, dok je rastući broj slučajeva omikrona samo nekoliko dana prije Božića prisilio vlasti da nametnu ograničenja i požure booster doze cjepiva.

Finansijska sredstva

Australski premijer Scott Morrison u srijedu je najavio nova finansijska sredstva za cijepljenje klinikama i apotekama. Također je pozvao savezne zemlje da otvore stotine centara za cijepljenje, kako bi ubrzali cijepljenje trećom dozom, a koji su bili zatvoreni kad je cijepljenje odraslih s dvije doze prešlo 80 posto.

Australija je u srijedu prijavila više od 5.000 dnevnih zaraza prvi put tijekom pandemije, s najvećim brojem slučajeva u svojim najnaseljenijim saveznim državama, Novom Južnom Walesu i Victoriji.

Vlade su globalno pooštrile ograničenja društvenog kretanja te su hitno zatražile od građana da se cijepe dok je omikron postao dominantna varijanta virusa, preokrenuvši planove o ponovnom otvaranju za koje su se mnogi nadali da će najaviti početak postpandemijske ere u 2022. godini.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je obećao pola milijarde besplatnih brzih testova na COVID-19 te upozorio četvrtinu odraslih američkih građana koji se nisu cijepili da njihovi izbori mogu značiti “razliku između života i smrti.”

Izrael će ponuditi četvrtu dozu cjepiva starijima od 60 godina.

Naučnici pokušavaju otkriti više o varijanti omikrona, koja je prvi put otkrivena prošli mjesec u Južnoafričkoj Republici, dok su diljem svijeta prijavljeni slučajevi među u cijelosti cijepljenim osobama.

WHO je u utorak odobrio još jedno cjepivo, od američke kompanije Novavax.

U ponedjeljak je EU odobrila to cjepivo, što je peto odobreno u Uniji nakon cjepiva Pfizera-BioNTecha, Moderne, AstraZenece i Johnson&Johnsona.

Izvor: Agencije