Janev: Nema potrebe za snagama NATO-a u Bugarskoj

Bugarski ministar odbrane ocijenio kako za sada nema razloga da se raspoređivanje ruskih trupa smatra direktnom prijetnjom Alijansi i njenoj zoni utjecaja.

Janev: Ne vjerujem da postoje realne okolnosti koje mogu opravdati odluku u vezi sa razmještanjem dodatnih trupa na teritoriji Bugarske (EPA)

Bugarska ne vidi potrebu za raspoređivanjem NATO trupa na svojoj teritoriji kao odgovor na gomilanje ruskih snaga duž granice sa Ukrajinom, izjavio je ministar odbrane Bugarske Stefan Janev, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

On je potvrdio izvještaje da se unutar Sjevernoatlantske alijanse razgovara o različitim opcijama, uključujući i prisustvo vojnih snaga Bugarske i Rumunije u Crnom moru kao dio misije nazvane Poboljšano napredno prisustvo u okviru koje NATO već raspoređuje dodatne vojne snage u baltičke države i na istoku Poljske.

„Moj stav je da takav pristup potencijalno može dovesti do nepoželjnog povećanja tenzija u regiji”, objavio je Janev na svom Facebook profilu.

Ruske trupe nisu prijetnja

Šef bugarske odbrane je ocijenio i kako za sada nema razloga da se raspoređivanje ruskih trupa smatra direktnom prijetnjom Alijansi i njenoj zoni utjecaja.

„U tom smislu, ne vjerujem da postoje realne okolnosti koje mogu opravdati odluku u vezi sa razmještanjem dodatnih trupa na teritoriji Bugarske”, napisao je Janev.

On je dodao da će Bugarska, koja je pristupila NATO-u 2004. godine, pomno pratiti situaciju, kao i da je spremna povećati kapacitet svojih oružanih snaga u okviru pojačanih NATO napora za odvraćanja i odbranu, ako to bude potrebno.

Izvor: Agencije