Himalajski ledenjaci tope se iznimno velikom brzinom

Istraživanje je pokazalo da je dosad nestalo čak 40 posto površine himalajskih ledenjaka, od čega dobar dio nakon 70-ih godina prošlog stoljeća.

Stanovnici planina i dolina rijeka Ganges, Ind i Brahmaputra, kao i mnogi drugi, vodom se opskrbljuju upravo iz himalajskih ledenjaka (EPA)

Globalno zatopljenje uzrokuje iznimno brzo topljenje ledenjaka na Himalajima, prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Ti se ledenjaci tope brže nego u bilo kojoj drugoj regiji zbog čega za dvije milijarde ljudi prijeti nestašica vode. U svijetu samo na Antarktici i Arktiku postoji više leda nego na Himalajima, prenosi dpa i Hina.

“Otkrili smo da se led na Himalajima topi barem deset puta brže od prosječne brzine zabilježene tokom proteklih stoljeća”, kazao je Jonathan Carrivick, glavni autor naučnog rada i profesor na Univerzitetu u Leedsu.

“Led se počeo topiti povećanom brzinom tek u zadnjih nekoliko desetljeća te se podudara s pojavom klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom aktivnošću.”

Ponestaje vremena

Istraživanje je pokazalo da je dosad nestalo čak 40 posto površine himalajskih ledenjaka, od čega dobar dio nakon 70-ih godina prošlog stoljeća.

Stanovnici planina i dolina rijeka Ganges, Ind i Brahmaputra, kao i mnogi drugi, vodom se opskrbljuju upravo iz ovih ledenjaka.

Carrivickov saradnik kazao je da ponestaje vremena za sprečavanje buduće katastrofe.

“Ovo je istraživanje samo još jedna potvrda da se klimatske promjene ubrzavaju te da će znatno utjecati na čitave nacije i regije”, rekao je koautor rada Simon Cook sa Univerziteta u Dundeeju.

Izvor: Agencije