COVID-19: Kina zatvorila grad s 13 miliona stanovnika

Devetsto kilometara od Olimpijskog sela, u gradu Xi'anu, na sjeveru zemlje, epidemija se naglo širi i u srijedu su prijavljena još 52 bolesnika.

Peking, Korona virus, Testiranje
Početkom mjeseca Kina je izvijestila o prvom slučaju iznimno zarazne omikron varijante korona virusa (EPA)

Kina je u srijedu uvela karantenu za grad s 13 miliona stanovnika zbog naglog širenja COVID-a 19, četrdeset četiri dana prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, prenosi Hina.

Kina od prošle godine provodi strategiju “nulte stope covida” u okviru koje čini sve kako bi u najvećoj mogućoj mjeri ograničila pojavu novih slučajeva zaraze, kojih je uglavnom tek  nekoliko desetaka na dan.

Premda se taj broj može činiti smiješan u odnosu na dnevne podatke iz drugih dijelova svijeta, on potiče vlast na dvostruko veći oprez zbog približavanja Zimskih olimpijskih igara koje počinju 4. februara.

Peking, domaćin ljetnih Olimpijskih igara 2008., bit će prvi grad u svijetu u kojemu se održavaju i zimske igre.

Devetsto kilometara od Olimpijskog sela, u gradu Xi'anu, na sjeveru zemlje, epidemija se naglo širi i u srijedu su prijavljena još 52 bolesnika.

Ograničenje kretanja

Kako bi spriječili širenje virusa, stanovnici će od četvrtka u ponoć (srijeda u 17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) morati “ostati kod kuće, osim u slučaju krajnje nužde”, saopćile su mjesne vlasti.

Jedna osoba iz svakog kućanstva može ići u nabavku “svaki drugi dan”, dodaju u saopćenju.

Sve tvrtke koje nisu od prvorazredne važnosti za život, osim trgovačkih centara, kvartovskih trgovina i medicinskih ustanova, dobile su naredbu da se zatvore.

Grad je već bio uveo znatno ograničenje kretanja a u utorak je počeo pratiti kretanje svih svojih stanovnika.

Devedesetak stambenih četvrti preventivno je izolirano a da se ne zna broj osoba obuhvaćenih tom mjerom.

Dobro kontrolirana pandemija

Prije nego je objavljena informacija o uvođenju karantene, stanovnici Xi'ana morali su od srijede ujutro imati dozvolu za ulazak u voz i za izlazak iz grada, objavila je javna televizija CCTV.

Otkazano je više od 85 posto letova u odlasku i dolasku u Xi'an, navodi specijalizirana mrežna stranica VariFlight.

Kina, gdje su prije dvije godine otkriveni prvi slučajevi covida, sve dosad je dobro kontrolirala epidemiju na svom teritoriju.

Početkom mjeseca Kina je izvijestila o prvom slučaju iznimno zarazne omikron varijante korona virusa.

Izvor: Agencije