Sullivan: SAD i Izrael se nalaze u kritičnom trenutku

Sjedinjene Države i Izrael nalaze se u kritičnom trenutku po pitanju širokog spektra sigurnosnih pitanja za obje zemlje.

Sullivan je u Izrael doputovao jučer, a sa svojom delegacijom bi se večeras u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali trebao sastati i sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom (EPA)

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Jake Sullivan izjavio je da se njegova zemlja i Izrael nalaze u kritičnom trenutku po nekoliko sigurnosnih pitanja, javlja Anadolija.

Iz izraelske vlade saopćili su da je izraelski Premijer Naftali Bennett primio američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Sullivana koji boravi u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

“Sjedinjene Države i Izrael nalaze se u kritičnom trenutku po pitanju širokog spektra sigurnosnih pitanja za obje zemlje. Vrlo je važno da zajedno sjednemo i razvijemo zajedničku strategiju i perspektivu te pronađemo način da iz temelja osiguramo interese naših zemalja“, kazao je Sullivan.

Naglašavajući da ga je američki predsjednik Joe Biden poslao u Izrael neposredno prije Božića kako bi koordinirao pristup Iranu i drugim sigurnosnim pitanjima, Sullivan je rekao da se ti interesi dijele i osjećaju, kao i vrijednosti na kojima su izgrađene SAD i Izrael.

Dobri odnosi Izraela i SAD-a

Izraelski premijer Bennet istakao je da su odnosi između aktuelne izraelske vlade i administracije američkog predsjednika Bidena jači nego ikad.

“Biti ovako jak i imati ovo značajno prijateljstvo znači da možemo otvoreno razgovarati o svim zajedničkim izazovima s kojima se suočavamo, a to i jest ono što ćemo učiniti“, rekao je Bennett.

Ističući da su ovi dani vrlo važni i ukazujući na tekuće nuklearne pregovore s Iranom u Beču, Bennett je rekao da će ishod bečkih pregovora imati utjecaj na stabilnost Bliskog istoka i sigurnost Izraela u narednim godinama.

Sullivan je u Izrael doputovao jučer, a sa svojom delegacijom bi se večeras u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali trebao sastati i sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i drugim visokim palestinskim zvaničnicima.

Izvor: Agencije