Washington Post: UAE instalirao špijunski softver u telefon Khashoggijeve zaručnice

Telefon Hanan Elatr zaražen je špijunskim softverom Pegasus dok je bila u pritvoru u UAE-u u aprilu 2018.

Khashoggijevo ubistvo je izazvalo nevjericu širom svijeta (EPA)

Agencija Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata postavila je špijunski softver izraelske kompanije NSO Group na telefon osobe bliske Jamalu Khashoggiju, samo nekoliko mjeseci prije nego što je saudijski novinar ubijen, objavio je Washington Post.

Američke novine izvijestile su u utorak da je telefon Khashoggijeve zaručnice, Hanan Elatr, zaražen špijunskim softverom Pegasus dok je bila u pritvoru u UAE-u u aprilu 2018.

Tog mjeseca, Elatr je pritvorena po dolasku na aerodrom u Dubaiju, prilikom čega su joj oduzeta dva mobilna telefona s operativnim sistemom Android i laptop, a otkrila je i svoje lozinke, nakon čega je ispitivana tokom noći, tvrdi Post.

Američke novine provele su analizu uz pomoć Billa Marczaka, eksperta za cyber sigurnost na Univerzitetu Toronto, koji istražuje upotrebu Pegasusa i drugih špijunskih softvera.

Marczak je proučio dva telefona koja mu je dala Elatr i otkrio softver.

Khashoggi, kolumnist Washington Posta i kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen je 2. oktobra 2018. u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu od strane saudijskog tima.

Elatr je rekla da su se ona i Khashoggi vjenčali prema islamskim običajima u junu 2018.

Zaključci Washington Posta su posljednji primjer upotrebe softvera NSO-a za potrebe vlada širom svijeta nad telefonima uglednih novinara, aktivista za ljudska prava i disidenata.

Na američkoj crnoj listi

Izraelska kompanija našla se na meti grupa za ljudska prava ranije ove godine, nakon što su međunarodni mediji otkrili da sigurnosne snage i autoritarne vlade iz nekoliko država koriste Pegasus.

NSO tvrdi da nije učinio ništa loše, te da njegovi proizvodi imaju za cilj pomoći sigurnosnim snagama u praćenju kriminalaca i „terorista“. Vlade koje se optužuju za upotrebu softvera, uključujući saudijsku i emiratsku, također su odbacile navode o zloupotrebama.

Izraelska kompanija se našla pod velikim pritiskom posljednjih mjeseci, a administracija američkog predsjednika Joea Bidena u novembru ju je stavila na crnu listu.

Khashoggijevo ubistvo je izazvalo nevjericu širom svijeta i zahtjeve aktivista za ljudska prava, organizacija za slobodu medija, zastupnika i eksperata Ujedinjenih nacija za odgovornost počinilaca.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je Khashoggija likvidirao saudijski tim za ubistva koji radi pod komandom Bin Salmana.

Saudijski zvaničnici negiraju da je Bin Salman imao ulogu u ubistvu Khashoggija, te odbacuju nalaze američkih obavještajnih agencija.

 

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada