UN: Užasna situacija na granici Bjelorusije i Poljske

Obje države guraju izbjeglice i migrante naprijed-nazad preko svojih granica i dostavljaju im malo hrane, čiste vode ili sklonište od zime.

Izbjeglice koje je tim UN-a za ljudska prava intervjuirao tokom posjete Poljskoj u periodu od 29. novembra do 3. decembra tvrde da su bili izloženi nasilju ili prijetnjama u Bjelorusiji (EPA - Ilustracija)

Bjelorusija i Poljska guraju izbjeglice i migrante naprijed-nazad preko svojih granica i dostavljaju im malo hrane, čiste vode ili sklonište od zime, saopćeno je danas iz kancelarije UN-a za ljudska prava, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Dodaje se kako se obje države pozivaju da se „pozabave ovom užasnom situacijom“.

Izbjeglice koje je tim UN-a za ljudska prava intervjuirao tokom posjete Poljskoj u periodu od 29. novembra do 3. decembra tvrde da su bili izloženi nasilju ili prijetnjama u Bjelorusiji, te kako su bili gladni i promrzli, potvrdila je glasnogovornica kancelarije UN-a za ljudska prava.

Batine i prijetnje

„Intervjuirani su opisali strašne uvjete sa obje strane granice, sa ograničenim ili nikakvim pristupom hrani, čistoj vodi i skloništu od niskih zimskih temperatura“, izjavila je predstavnica UNHCR-a Elizabeth Throssell.

Prema njenim riječima, većina je potvrdila kako su ih, dok su bili u Bjelorusiji, tukle ili im prijetile tamošnje snage sigurnosti, zahtijevajući novac za hranu i vodu i tjerajući ih da pređu preko granice.

Bjeloruski i poljski zvaničnici nisu za sada odgovorili na pitanja izvještača Reutersa povodom ovih tvrdnji.

Izvor: Agencije